tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με κρούστα φουντουκιού

Το τέλειο κέικ θα μπορούσα αλλιώς να το ονομάσω γιατί πρόκειται για ένα πολύ αφράτο , πολύ εύγευστο πολύ δελεαστικό και απολαυστικό κέικ που δε θέλει καθόλου κόπο για να ετοιμαστεί ενώ το αποτελέσμα ξαφνιάζει ευχάριστα . Τα φουντούκια που τοποθετούμε στο πάνω μέρος , στέκονται εκεί στο ψήσιμο και μαζί με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα δημιουργούν μια τραγανή κρούστα αξεπέραστη και μοναδική . Βέβαια , τα φουντούκια μπορούν να αντικατασταθούν με καρύδια…αλλά έτσι κι αλλιώς το κεκάκι αυτό είναι ξεχωριστό…και κάτι ακόμα : όσο περνούν οι ώρες (για μέρες δεν το βλέπω) ωριμάζει και γίνεται ακόμα καλύτερο…

keik kroysta foyntoykioy1
Υλικά :


Για το κέικ :
250 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κοκ. φαρίνα
250 ml γάλα
80 ml ηλιέλαιο
2 αυγά
2 βανίλιες
Μια τσιμπιά αλάτι
Για την κρούστα :
70 - 80 γρ. τριμμένο φουντούκι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα

keik kroysta foyntoykioy2keik kroysta foyntoykioy3keik kroysta foyntoykioy4keik kroysta foyntoykioy5keik kroysta foyntoyikioy6keik kroysta foyntoyikoy7

Εκτέλεση :

-Σε ένα μπωλάκι τοποθετούμε τα υλικά για την κρούστα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .
-Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ και τα αναδεύουμε για λίγο στην πιο χαμηλή σκάλα μέχρι να ενωθούν καλά . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , αν θέλουμε μπορούμε να ενώσουμε τα υλικά με το χέρι  σε μια λεκάνη , χωρίς μίξερ. Αδειάζουμε το μίγμα του κέικ σε λαδωμένο ταψάκι 25-26 εκ. και από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μίγμα της κρούστας .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , για 40-45 λεπτά . Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…τόσο απλά…τόσο απολαυστικά .
Λίγα λόγια ακόμα :
-Εγώ αφαιρώ δυο κουταλιές από τη (ζυγισμένη) φαρίνα και την αντικαθιστώ με φαρίνα ολικής άλεσης.
-Αν θέλουμε μπορούμε να “πειράξουμε” ελαφρά την επιφάνεια  με ένα κουτάλι όταν ρίξουμε το φουντούκι πάνω στο μίγμα του κέικ ώστε να εισχωρήσει λίγο προς το εσωτερικό του .
-Επίσης , όταν τρίβουμε το φουντούκι στο μπλέντερ μπορούμε , αν θέλουμε , να τρίψουμε μαζί και την καστανή ζάχαρη για να μην είναι τόσο έντονη η παρουσία της .
-Τα φουντούκια όπως έγραψα και στην αρχή μπορούν να αντικατασταθούν με καρύδια , είναι εξίσου υπέροχα!
-Ευχαριστώ τη Μαρία Μάρδα για την καταπληκτική συνταγή της!
Καλή επιτυχία !

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...