tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με τυρί μασκαρπόνε γεμιστό με κρέμα λεμονιού

Να το παινέψω; ίσως θεωρηθώ κοινότυπη , να το προσπεράσω θα ήταν άδικο…μιλάμε για ένα υπέροχο κέικ που το τυρί μασκαρπόνε του χαρίζει μια “γεμάτη" γεύση και σπογγώδη υφή , ενώ η κρέμα λεμονιού το απογειώνει κυριολεκτικά! Δεν έχω καλύτερο…το σκάρωσα σε μια στιγμή έμπνευσης και το καθιέωσα γιατί το αγάπησαν όλοι όσοι το δοκίμασαν. Το προτιμάμε με τον πρωινό καφέ αλλά δεν τα καταφέρνει να διατηρηθεί μέχρι την επόμενη μέρα αφού γίνεται ανάρπαστο. Όπως και να το κάνουμε , το λεμονάκι έχει πολλούς , φανατικούς φίλους…Η μεγάλη μου κόρη που λατρεύει τη γεύση του λεμονιού με παρακαλεί : Πότε θα φτιάξεις ένα κέικ λεμονιού να το ευχαριστηθώ όλο μόνη μου χωρίς να το μοιραστώ με κανέναν…

keik gemisto me lemoni1

Υλικά :


Για το κέικ:
320 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν
120 ml ηλιέλαιο
220 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
250 γρ. τυρί mascarpone
1/2 δόση κρέμα λεμονιού (lemon curd)
Άχνη για την επιφάνεια

lemon curd9keik gemisto me lemoni2κkeik gemisto me lemoni4keik gemisto me lemoni5keik gemisto me lemoni6keik gemisto me lemoni7keik gemisto me lemoni8keik gemisto me lemoni9keik gemisto me lemoni10keik gemisto me lemoni11keik gemisto me lemoni13keik gemisto me lemoni14keik gemisto me lemoni15keik gemisto me lemoni12

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα λεμονιού σύμφωνα με τη βασική συνταγή γιατί θέλουμε να κρυώσει . Την τοποθετουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το κέικ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο και το χυμό λεμονιού , τις βανίλιες και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τέλος το τυρί mascarpone. Θα σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή άλλο ταψάκι 20x 30 , αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. και διορθώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.  Σκορπίζουμε τότε εδώ κι εκεί την κρέμα λεμονιού κουταλιές-κουταλιές όσο μπορούμε πιο ομοιόμρφα. Τέλος με ένα μαχαίρι κάνουμε σχηματισμούς ώστε να ανακατευτεί ελαφρά η κρέμα λεμονιού με τη ζύμη του κέικ . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. (Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού).
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.
Σημ. Συνταγή για την κρέμα λεμονιού θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ. Για να γεμίσουμε το κέικ αρκεί η μισή δόση , ωστόσο σας προτέινω να φτιάξετε ολόκληρη τη δόση κρέμας λεμονιού αφού διατηρείται για μέρες στο ψυγείο και είναι υπέροχη.  Μπορείτε να εμπλουτίζετε το κάθε κομμάτι του κέικ με μια επιπλεόν κουταλιά κρέμας στο σερβίρισμα !

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...