tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με ταχίνι κακάο , μήλο και σταφίδες (νηστίσιμο)

Το ταχίνι είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου τροφές και αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά το πρωϊνό μου . Συνηθίζω να το απολαμβάνω απλωμένο πάνω σε καψαλισμένες φέτες ψωμιού ολικής άλεσης μαζί με μέλι παρέα με λίγα φρούτα και μια κούπα γαλλικό καφέ…Τι αποφάσισα λοιπόν κι εγώ; Να “κλείσω” όλα αυτά τα υλικά μαζί σε ένα κέικ που να δίνει την ενέργεια και τα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός στο ξεκίνημα της μέρας αλλά και να γεμίζει το στόμα με την πλούσια , δυνατή , χαρακτηριστική γεύση του πολτοποιημένου σουσαμιού. Μιας και κυκλοφορεί στο εμπόριο ταχίνι με κακάο , είπα να το δοκιμάσω για να δώσω στο κέικ  ένα επιπλέον δυνατό σημείο : Τη σοκολατένια αυτή αίσθηση ενός mud cake…Εννοείται πως αυγά , βούτυρο ή μαργαρίνη…περιττεύουν. Επίσης , εννοείται πως αν φτιάξουμε το ταχίνι μόνοι μας η απόλαυση αλλά και η ικανοποίηση πολλαπλασιάζονται. 

Το κέικ αυτό εκτός από όλα τα άλλα θεωρείται ένα νηστίσιμο κέικ και καλύπτει με μπόλικη ενέργεια τον οργανισμό σε περιόδους νηστείας.

keik taxini kakao1

Υλικά:


280 γρ. καστανή ζάχαρη
300 ml. καφέ φίλτρου
300 γρ. ταχίνι με κακάο
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.σ. μπέικιν

1κ.γλ. (κοφτό) σόδα

2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1 μέτριο μήλο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 χούφτα κορινθιακές σταφίδες
1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
Λίγη ζάχαρη άχνη για το τέλος

keik taxini kakao2keik taxini kakao3keik taxini kakao4keik taxini kakao5keik taxini kakao6keik taxini kakao7keik taxini kakao8keik taxini kakao9keik taxini kakao10keik taxini kakao11


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου και τον αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ταχίνι , προσθέτουμε τον κρύο πλέον καφέ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι και να έχουμε ένα παχύρευστο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να διαλυθεί . Συνεχίζουμε με το αλεύρι , το μπέικιν , τη σόδα  και την κανέλα και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε άλλο λίγο μεχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 55 λεπτά. Όταν ψηθεί το κέικ , το βγάζουμε από το φούρνο αλλά δεν το πειράζουμε καθόλου μέχρι να κρυώσει . Τότε το ξεφορμάρουμε με προσοχή , το τοποθετούμε σε μια πιατέλα , πασπαλίζουμε με λίγη άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...