tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σιροπιαστό κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Να πως τρία αταίριαστα γεγονότα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα μικρό θαύμα: Το πρώτο είναι η “μετά ζήλου” επιμονή μου να φυλάω όλα τα περιοδοκά γαστρονομικού ενδιαφέροντος που έχουν περάσει από τα χέρια μου εδώ και μια δεκαετία . Το δεύτερο είναι ένα μικρό ατύχημα που με κράτησε καθηλωμένη στο κρεβάτι για λίγες μέρες και το τρίτο είναι ένα πανέρι γεμάτο ολόφρεσκα , μυρωδάτα λεμόνια από το περιβόλι μας που στέκεται πανέμορφο στον πάγκο της κουζίνας μου…Όπως είναι προφανές , χτυπημένη καθώς ήμουν , ξεφύλλιζα παλιά περιοδικά για να περάσουν οι άχαρες ώρες της ανάνηψης και έπεσα πάνω σε μια παλιά συνταγή για ένα κέικ λεμονιού το οποίο αναζητούσα για καιρό. Το αποτέλεσμα…απογειωτικό!

siropiasto keik lemonioy1

Υλικά:


125 γρ. βούτυρο
1 φλ.τσ. ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού
1 1/2 φλ.τσ. φαρίνα κοκ. (κι ένα δαχτυλάκι παραπάνω)
150 γρ. γιαούρτι ή ξινόγαλα
1/3 κρασοπότηρο παπαρουνόσπορο
Για το σιρόπι:
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ. τσ. ζάχαρη
Χυμό 1 λεμονιού
Τις φλούδες του λεμονιού κομμένες σε λωρίδες

siropiasto keik lemonioy2siropiasto keik lemonioy3siropiasto keik lemonioy4siropiasto keik lemonioy5siropiasto keik lemonioy6siropiasto keik lemonioy7siropiasto keik lemonioy8siropiasto keik lemonioy9siropiasto keik lemonioy10siropiasto keik lemonioy11siropiasto keik lemonioy12siropiasto keik lemonioy13siropiasto keik lemonioy14siropiasto keik lemonioy15
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια τις βανίλιες και το ξύσμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και όταν ενσωματωθεί στο μίγμα προσθέτουμε το γιαούρτι και τέλος το σπόρο της παπαρούνας. Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα στον πάτο της και έχουμε λαδώσει τα πλαϊνά της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 180ο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να βυθίσουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέικ και να βγεί στεγνή. ΔΕν δοκιμάζουμε πριν το μισάωρο!.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Όταν ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λίγο για 8 λεπτά περίπου. Το σιρόπι θα είναι ήδη χλιαρό. Τρυπάμε τότε με ένα σουβλί συμμετρικά όλο το κέικ και ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι από πάνω φροντίζοντας να το μοιράσουμε ομοιόμορφα. Περιμένουμε να σταθεί για μία ώρα τουλάχιστον και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε με προσοχή. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και το μεταφέρουμε στην πιατέλα. Περιμένουμε να κρυώσει τελείως (3-4 ώρες) , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Ταιριάζει άψογα με παγωτό βανίλια.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...