tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τροφη & Υγεια!

    Σ'αυτή τη στήλη θέλω να ψάξουμε λίγο τη διατροφή μας , να ανακαλύψουμε πολύτιμα αγαθά που η φύση μας προσφέρει και πολλές φορές αγνοούμε την αξία τους και τα προσπερνάμε. Δεν είμαι γιατρός , ούτε διαιτολόγος , ούτε ειδική διατροφολόγος αλλά η αγάπη μου για την σωστή και υγιεινή διατροφή είναι μεγάλη και γι'αυτό θέλω ό,τι ξέρω , ό,τι ανακαλύπτω , ό,τι πέφτει στην αντίληψή μου  να το μοιράζομαι μαζί σας…
     Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση , το φυσικό τρόπο ζωής και την καλή διάθεση μας χαρίζουν υγεία , ομορφιά , φρεσκάδα , αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής μας  και μας χαρίζουν ποιότητα ζωής.

psaria omega3Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα Ω-3 λιπαρά , που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό! Όταν ακούμε “λιπαρά” οπωσδήποτε έχουμε μια προκατάληψη και πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι εχθρικό και βλαβερό για τον οργανισμό μας. Όμως τα λιπαρά είναι απαραίτητα στον οργανισμό γιατί προσφέρουν ενέργεια. Η υπερβολική τους χρήση είναι αυτή που πρέπει να αποφεύγεται.
Είναι όμως και τα “άλλα” , αυτά τα καλά λιπαρά , τα Ω-3 που είναι θησαυρός αφού μειώνουν την παραγωγή τριγλυκεριδίων στο συκώτι , μειώνουν την παραγωγή των ουσιών εκείνων που προκαλούν  φλεγμονή στις καρδιακές αρτηρίες , ενώ μειώνουν αρκετά την κακή χοληστερίνη LDL  και την αρτηριακή πίεση.
Πολλές τροφές περιέχουν Ω-3 λιπαρά εκ των οποίων τα καρύδια , ο λιναρόσπορος , το σπανάκι και άλλα λαχανικά , το ελαιόλαδο και αυτές οι τροφές που περιέχουν σόγια.
Ο πρωταθλητής όμως που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών είνια τα ψάρια , κυρίως ο τόνος , η σαρδέλα, ο σολομός , η ρέγγα , το σκουμπρί και η πέστροφα.
Βέβαια κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι πρέπει να προτιμάμε τα μικρά ψάρια και όχι αυτά που είναι μεγαλόσωμα και ζουν για πολλά χρόνια αφού συσωρρεύουν βαρέα μέταλλα (όπως είναι ο υδράργυρος) και διοξίνες από το νερό των θαλασσών όπου διαβιούν.
Ας εντάξουμε λοιπόν τα ψάρια εντατικά στη διατροφή μας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα , φροντίζοντας να τα μαγειρεύουμε ψητά ή στον ατμό και όχι στο τηγάνι , φροντίζοντας μάλιστα να τα ραντίζουμε στο τέλος με φρέσκο ελαιόλαδο.

karydiΑυτός ο χαρακτηριστικός καρπός με το παράξενο σχήμα που θυμίζει μικρογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου , είναι ένας καρπός με μακρά ιστορία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Την εμφάνισή του το καρύδι την έκανε πριν χιλιάδες χρόνια στην Ασία και αποτελούσε βασιλική τροφή.
Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών κι αυτό ίσως είναι το κορυφαίο τους προτέρημα ενώ επιπλέον αποτελεί μια τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Πέρα όμως απ’ αυτά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες , μαγνήσιο , βιταμίνη Ε και πολλά αντιοξειδωτικά.
Έτσι το αγαπημένο μας καρύδι είναι ένας σύμμαχος υγείας που βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις , μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη , χαρίζει ελαστικότητα στις αρτηρίες με τα αμινοξέα που διαθέτει , βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης , βοηθά στον έλεγχο του βάρους αλλά και συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου αφού δρα ευεργετικά στα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.
Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο λαμβάνοντας υπόψη τη θερμιδική τους αξία !
Ας εντάξουμε λοιπόν τα καρύδια στο πρωινό μας , ας προσθέσουμε λίγα στη σαλάτα μας , ας τα χρησιμοποιήσουμε σα σνακ μαζί με λίγα αποξηραμένα δαμάσκηνα , σύκα ή σταφίδες , ας τα προσθέσουμε στο γιαούρτι μας ή στη φρουτασλάτα μας , στα κέικς και στα γλυκά μας.
Τέλος ας θυμηθούμε αυτό το εκληκτικό “κέρασμα” των γιαγιάδων μας που μας πρόσφεραν λίγο μέλι με καρύδια και λίγη κανέλα , αλλά και τα κλασικά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα , αποξηραμένα φρούτα και καρύδια...

rodi1Αυτός ο πανέμορφος και ιδιαίτερος καρπός , που κρύβει μέσα του ένα σωρό κατακόκκινα , κρυστάλλινα σπόρια είναι συνδεδεμένος με την υγεία και τη ζωή , την τύχη και την ευτυχία . Είναι πλούσιος σε ωφέλιμα συστατικά και ευεργετικός για τον οργανισμό καθώς περιέχει φαινόλες ( γι’ αυτό και το κόκκινο χρώμα του)…Προστατεύει το καρδιαγγεικό σύστημα καθώς με τις αντιοξειδωτικές του ουσίες προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών . Εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωσή της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση . Η ιδιότητα αυτή που οφείλεται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε υπερτασικούς ασθενείς. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.
  Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου ,  κυρίως αυτόν του προστάτη, αλλά και του δέρματος.
Ακόμα , έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ρόδι έχει πλούσια αντιαλλεργική και αφροδισιακή δράση ενώ καταπολεμά σημαντικά στις στυτικές δυσλειτουργίες των αντρών και αυξάνει την τεστοστερόνη .
Εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων τα ρόδια ήταν σύμβολο ομορφιάς και γονιμότητας, υγείας και ευημερίας. Η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε ότι τα ρόδια έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες ευεργετώντας την επιδερμίδα μας. Η σύγχρονη κοσμετολογία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτό το θησαυρό της φύσης, χρησιμοποιεί  το εκχύλισμα ροδιού σε πολλές συνταγές νεότητας. Κι αυτό, γιατί το ρόδι τονώνει και συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους, εξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος χαρίζοντας λάμψη και φρεσκάδα .
Επιπλέον εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα η αναζωογονητική του ευωδιά ξυπνά τις αισθήσεις χαρίζοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας. Το συναντάμε συνήθως σε κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες λάμψης για το πρόσωπο καθώς και σε αντηλιακά.
Καλό είναι λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτό το πολύτιμο αγαθό της φύσης και να το βάλουμε στη ζωή μας και τη διατροφή μας όσο περισσότερο μπορούμε , πίνοντας τους χυμούς του και τρώγοντας τον καρπό του , σκέτο , σε σαλάτες , σε γλυκά ή αλμυρά εδέσματα...


portokaliΕίναι Γενάρης και τα πορτοκάλια είναι στην καλύτερή τους φάση…Ζουμερά , με χρώμα που αντανακλά υγεία και θετική διάθεση , νόστιμα και υγιεινά τα πορτοκάλια είναι εδώ για να μας κάνουν μόνο καλό! Μεγάλα ή μικρότερα , χοντρόφλουδα ή όχι , σαγκουίνια (κόκκινα) ή ομφαλοφόρα , πορτοκάλια χυμού ή φαγητού , μπορούμε να τα απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους . Καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού και από ‘ κει και πέρα  να το βάζουμε στο φαγητό μας (ξύσμα , χυμό αλλά και κομμάτια φρούτου σε σαλάτες) , στα γλυκά μας , στη ζωή μας γενικότερα…
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ , σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο…
Το D – λιμονένιο που περιέχει , είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου . Εξάλλου η εσπεριδίνη και η πηκτίνη που περιέχει  έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL – χοληστερόλη.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους.
Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
H κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει», καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση. Τέλος η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εκτός του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό κι έτσι όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα .
Λόγω των πολύτιμων συστατικών του λοιπόν , εμείς ονομάζουμε το πορτοκάλι “δώρο της φύσης” και το εντάσσουμε εντατικά στη διατροφή μας , αντλώντας απ’ αυτό όλα τα ευεργετήματα που μπορεί να μας προσφέρει!

eliaΌλοι γνωρίζουμε την ελιά σαν ευλογημένο καρπό , ταυτισμένο με την ιστορία μας και την παράδοσή μας! Και τι δε σημαίνει η ελιά για εμάς τους Έλληνες…Θεωρείται σύμβολο νίκης καθώς  κατά την αρχαιότητα , το στεφάνι ελιάς , ο “κότινος”  αποτελούσε το έπαθλο για τον Ολυμπιονίκη!
Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών της Μεσογείου είναι άρρηκτα δεμένο με την ευμάρεια , την ευλογία , την ειρήνη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο . Ζει και προσφέρει απλόχερα τον καρπό της για αιώνες, καλλιεργείται σε κάθε έδαφος, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.

Ως προς τη διατροφή μας οι βρώσιμες ελιές  και το ευλογημένο παράγωγό της , το ελαιόλαδο είναι μια σπουδαία λιπαρή ύλη , σχεδόν “μαγική" με αναμφισβήτητα μεγάλη βιολογική και θρεπτική αξία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας.

Ας δούμε συνοπτικά τα ευεργετήματα και τη δράση της ελιάς και του ελαιόλαδου:

-Καρδιοπροστατευτική δράση
Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν  ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-Αντικαρκινική δράση
 Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών  καρκίνου.
-Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
 Το ελαιόλαδο χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.
-Ομαλή  λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος  με διάφορους μηχανισμούς.
-Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
Αναμφισβήτητα  , λοιπόν η κατανάλωση ελαιολάδου στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στην προστασία και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

miloΤο μήλο είναι ίσως το πιο διάσημο αλλά και διαδεδομένο φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά και με την θρυλική φήμη σχετικά με την υγεία μας!
Συμβολίζει την ομορφιά , τη δύναμη , την ευρωστία και την υγεία…Και τι δεν περιέχει!!!!….και τι δεν προσφέρει!!!….
Με λίγα λόγια θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την προσφορά του στον ανθρώπινο οργανισμό :
Περιέχει απίστευτο αριθμό βιταμινών Α, C, Ε, Κ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φιλικό οξύ και χολίνη. Χαρίζει λοιπόν ενέργεια , βοηθά την πήξη του αίματος και τη δημιουργία των νουκλεϊκών οξέων που είναι απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα ενώ παράλληλα συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών με τη βιταμίνη Α …
Το μήλο βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου (κυρίως του προστάτη και του εντέρου και του πνεύμονα ) αλλά έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι καταστέλει και τη μεταστατική του δράση…
Ακόμα  τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις , μειώνουν την υπέρταση και τις πιθανότητες εμφράγματος , μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βοηθούν στον έλεγχο του ζαχάρου.
Θεωρείται ακόμα πολύτιμο ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ (κυρίως το εξωτερικό περίβλημα) , πολύτιμο για την ομαλή λειρτουγία του εντέρου , για τα οστά , τα δόντια και την υγεία της στοματικής κοιλότητας..
Η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει ακόμα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Τέλος το μήλο βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του βάρους του σώματος , αποτελώντας ένα σπουδαίο σύμμαχό μας στη διατροφή και τη δίαιτα καθώς δημιουργεί έντονα το αίσθημα του κορεσμού από τις φυτικές ίνες που διαθέτει..
Είναι τόσο πολύτιμο για την υγεία μας που δεν πρέπει να πετάμε ούτε τη φλούδα του , γι' αυτό καλό είναι να αγοράζουμε μήλα βιολογικής καλλιέργειας.
Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο , τραγανό και αρωματικό αλλά και σε μορφή μαρμελάδας και άλλων πολλών γλυκισμάτων καθώς το μήλο είναι το φρούτο εκείνο που έχει εμπνέυσει τη μαγειρική τέχνη περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο….

mantriniΜπορεί να είναι μικρό αυτό το φρούτο αλλά είναι θαυματουργό…Πρόκειται για έναν ζουμερό και αρωματικό , μικρό καρπό που έχει ταυτιστεί με το χειμώνα και το άρωμά του ξυπνάει έντονες μνήμες σε όλους μας…Τόσο απολαυστικό αλλά και πολύ ευεργετικό , αξίζει να σημειώσουμε ότι η καταγωγή του είναι η Κίνα εξ ου και οι Κινέζοι αξιωματούχοι με το όνομα "μανδαρίνοι"…
Αποτελεί πολύτιμη πηγή φυτικών ινών , βιταμίνης A & C , φωσφόρου , σιδήρου και καροτίνης κι έτσι θωρακίζει τον οργανισμό από ιώσεις και κρυολογήματα
Εκείνο που όλοι ξέρουμε ούτε λίγο ούτε πολύ , είναι πως αυτός ο υπέροχος μικρός καρπός με τις βιταμίνες του είναι η καλύτερη ασπίδα για τα κρυολογήματα  τη γρίπη και  διάφορες άλλες  λοιμώξεις…Όμως η ευεργετική του δράση δε σταματάει εδώ καθώς βοηθά πολύ την καλή λειτουργία του εντέρου  , προστατεύει την καρδιά αλλά και τα μάτια και τα οστά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το αγαπημένο μανταρινάκι , αποτελεί ένα άριστο χαλαρωτικό , ηρεμηστικό το οποίο βοηθά με τον καλύτερο και πιο φυσικό  τρόπο στις αϋπνίες και την υπερένταση χάρη στην καταπραϋντική του δράση .
Τέλος είναι ένα εξαιρετικό κολατσιό ή σνακ με τόσο λίγες θερμίδες που όμως χαρίζει το αίσθημα της απόλαυσης αλλά και του κορεσμού…δεν υπάρχει καλύτερο απ' αυτό για το ενδιάμεσο των γευμάτων ή για την ώρα εκείνη που θέλουμε κάτι απολαυστικό να μας "ξεγελάσει" και να  περιορίσει το αίσθημα της πείνας….
Τρώγεται , φυσικά φρέσκο , ολόδροσο και ζουμερό αλλά και σε κέικ και άλλα γλυκίσματα όπως  γλυκό του κουταλιού , σοκολατένια τρουφάκια ή καριόκες (χρησιμοποιούμε και τη φλούδα του καθώς δεν είναι πικρή όπως σε άλλα εσπεριδοειδή)  ενώ γίνεται και εξαιρετικό λικέρ!
Ας το απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε , όσο είναι η εποχή του και ας εκμεταλλευτούμε τη νοστιμιά , το άρωμα και τα οφέλη του…...

mprokolo

Το μπρόκολο , αυτό το μικρό , καταπράσινο θαύμα της φύσης είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην κατηγορία των Κραμβοειδών μαζί με το λάχανο και το κουνουπίδι. Αποτελεί ένα θησαυρό για την υγεία μας κι αν δεν το εκτιμούσαμε σαν παιδιά καλό είναι να το κάνουμε τώρα τουλάχιστον γιατί αυτά που προσφέρει είνια ανυπολόγιστης αξίας :
Έχει υψηλή , αντικαρκινική δράση καθώς ενισχύει τα ένζυμα εκείνα που καταπολεμούν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμα τα συστατικά του εμποδίζουν την καρκινογένεση στο μαστό , τη μήτρα , τον προστάτη , το παχύ έντερο και τους πνεύμονες. Περιορίζει μάλιστα την παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό βοηθώντας έτσι πολύ την αντιμετώπιση ανωμαλιών στο μαστό και τη μήτρα.
Παράλληλα βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μια ακόμα παλύτιμη προσφορά του είναι η βοήθεια στην υγεία των οστών γι'αυτό πρέπει να το προτιμούν και τα παιδιά για γερά κόκαλα αλλά και οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που απειλούνται από οστεοπόρωση.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα και η Β-καροτίνη ελέγχουν την LDLχοληστερίνη ενώ το χρώμιο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και κατ'επέκταση τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα.
Τέλος οι φυτικές του ίνες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου , ενώ το πλήθος των βιταμινών του χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα. 
Καλό είναι να το βάλουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές ενώ πρέπει να φροντίζουμε να το βράζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο για να μη χάνει κανένα από τα πολύτιμα συστατικά του ή ακόμα καλύτερα να το μαγειρεύουμε στον ατμό.

stafuli1Η ιστορία του σταφυλιού ξεκινάει από στην ελληνική  μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία…Γνωρίζουμε το Στάφυλο , γιο του θεού Διόνυσου  και όλοι  θυμόμαστε περιγραφές του Ομήρου μέσα στα έπη του με οινοποσίες και σκηνές με πρωταγωνιστή το αμπέλι και το κρασί….
Αργότερα το αμπέλι θεωρείται ιερό φυτό και το σταφύλι , ευλογημένος καρπός…
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φρούτο του οποίου θα βρούμε πολλές ποικιλίες : πράσινο , κίτρινο  ή ερυθρό , μαύρο ή σκούρο μωβ , με κουκούτσια ή χωρίς , με μικρές ή μεγαλύτερες ρόγες  , τραγανό ή πιο μαλακό το σταφύλι είναι ο βασιλιάς του φθινοπώρου.
Περιέχει σάκχαρα , ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που είναι  πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα τα μαύρα και κόκκινα σταφύλια διαθέτουν στη σάρκα τους τη ρεσβερατρόλη η οποία βοηθά πολύ τη μνήμη και έχει αντιγηραντικές , αντιαλλεργικές , αντιοξειδωτικές , αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η ουσία αυτή μάλιστα θεωρείται πολύτιμη για τη λειτουργία της καρδιάς εξου και η ωφέλεια του κόκκινου κρασιού…
Το φρούτο αυτό ακόμα , είναι πολύτιμο γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες  και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα να θεωρείται ευεργετικό και να χαρίζει υγεία στο έντερο αλλά και λάμψη και φρεσκάδα στην επιδερμίδα…
Ας το απολαύσουμε λοιπόν , φρέσκο (προσοχή στο καλό πλύσιμο) , σε γλυκά , τάρτες , γλυκά του κουταλιού αλλά και σε σαλάτες και σε ένα σωρό άλλες συνταγές. Ας απολαύσουμε ακόμα την αποξηραμένη σταφίδα αλλά και τα υπόλοιπα παράγωγά του , το μούστο , το πετιμέζι και φυσικά  το κρασί , το μοναδικό αυτό ποτό που είναι αρμονικά συνδεδεμένο με το μέτρο και την καλή σωματική και ψυχική υγεία...

axladiΨάχνοντας στο διαδίκτυο για το αχλάδι , με έκπληξη ανακάλυψα πολλά άρθρα να το αποκαλούν " το δώρο των θεών" Δε νομίζω ότι είναι υπερβολικός ο τίτλος γιατί αυτό το γλυκό , αρωματικό και ζουμερό φρούτο  έχει την τιμή να αναφέρεται έτσι από τον Όμηρο….και μάλλον άξια! Τα οφέλη του; Αμέτρητα , η γεύση του , και το άρωμά του; θεϊκά….

Περιέχει απίστευτο αριθμό βιταμινών ( Α , Β1 , Β2 , C , Ε ) περιέχει χαλκό , φωσφόρο , κάλιο , ασβέστιο , χλώριο , σίδηρο , μαγνήσιο , νάτριο , και θείο και επιπλέον φυλλικό οξύ και νιασίνη και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες και πολλή γεύση και άρωμα.

Όπως και οι περισσότεροι καρποί της φύσης έτσι και το αχλάδι είναι σύμμαχός μας ενάντια στον καρκίνο με τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που διαθέτει , ενάντια στην αρτηριακή πίεση και τις λοιπές διαταραχές  , ενάντια στη χοληστερόλη  αλλά και τις διαταραχές του παχέος εντέρου. Το βόριο , δε , που περιέχει συνεργεί στη συγκράτηση του ασβεστίου και επομένως είναι σύμμαχος και κατά της οστεοπόρωσης.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε την προσφορά του αχλαδιού στην ενέργεια , την τόνωση και την αναζωογόνηση του οργανισμού με τις υψηλές ποσότητες φρουκτόζης και γλυκόζης που περιέχει… αλλά και την ανακούφιση σε δύσπνοιες και αναπνευστικές δυσλειτουργίες (για τα μωρά) και αλλεργίες.

Ας το απολαύσουμε λοιπόν , γλυκύτατο  , φρέσκο , δροσερό , ζουμερό και αρωματικό αλλά και σε γλυκά , τάρτες , μαρμελάδες , νεροκομπόστες κ.ά.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...