tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

 

Η Μάνια είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σίφνο που κατοικεί στα μέρη μας. Ενα απόγευμα , εδώ και κάτι χρόνια με επισκέφτηκε στο σπίτι. Στο χέρι της κρατούσε μια σχετικά μεγάλη τσάντα με περιεγχόμενο περίεργου σχήματος…Αφού την καλοδέχτηκα , η τσάντα άνοιξε και το πολύτιμο δώρο αποκαλύφθηκε: Ήταν μια παραδοσιακή , σιφνέικη γάστρα για ρεβίθια , το λεγόμενο “τσικάλι” Τα μάτια μου έλαμψαν από χαρά και η χαρά μου πολλαπλασιάστηκε όταν η Μάνια μου είπε να φέρω μολύβι και χαρτί. “Γράψε” , μου είπε “ακριβείς οδηγίες για τη  συνταγή της αυθεντικής σκεπασταριάς , ή σιφνέικης ρεβιθάδας στο τσικάλι”. Οι οδηγίες ήταν σαφείς , απέριτες και ακριβείς και σας τις παραθέτω. Για το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να πω τίποτα! Αν δεν έχεις μυρίσει αυτό τα άρωμα από το πολύωρο ψήσιμο της ρεβιθάδας κι αν δεν έχεις γευτεί αυτό το ολόγλυκο μελωμένο έδεσμα δεν έχεις ζήσει τίποτα…

rebithia sto phlino9

Υλικά:

Το κρέας της πάπιας είναι ένας εκλεκτός μεζές, θυμίζει “κυνήγι” και  είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα πουλερικών… Είναι αρκετά λιπαρό γι’ αυτό και πολύ νόστιμο ενώ αγαπά πολύ τα αρώματα των εσπεριδοειδών. Σήμερα θα φτιάξουμε την περίφημη συνταγή και καθώς τα αρώματα του πορτοκαλιού θα αρωματίσουν ακόμα περισσότερο το κρέας θα απολαύσουμε ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο πιάτο. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά κατά το ψήσιμο, φροντίζουμε απλά να καθαρίσουμε μεγάλο μέρος από το λίπος που συσωρρεύεται συνήθως γύρω από το στήθος και το λαιμό και γύρω από την ουρά της.

papia portokali1

Υλικά:

Την ιδέα γι΄αυτό το φαγητό την είχα συλλάβει στο μυαλό μου εδώ και καιρό αλλά δεν έβρισκα ποτέ την ευκαιρία να την υλοποιήσω γιατί όλο και κάτι άλλο προέκυπτε και της έκλεβε τη “σειρά”. Είχα σκεφτεί να αντικαταστήσω τα απλά μακαρόνια με τορτελίνια για έξτρα γεύση και τον μοσχαρίσιο κιμά  με αντίστοιχο από κοτόπουλο. Στο μεταξύ πάντα ήθελα να δοκιμάσω την εναλλακτική κρέμα γιαουρτιού αντί για μπεσαμέλ και τα “πάντρεψα” όλα μαζί. Το αποτέλεσμα; υπέροχο θα πω εγώ κι σε σένα δε μένει παρά να δοκιμάσεις…

pastitsio tortelini kotopoylo1

Υλικά για ένα σκεύος 20x25:

Αν δεν έχεις δοκιμάσει τολάχανο τουρσί , πήγαινε δες αμέσως συνταγή εδώ και φτιάξε οπωσδήποτε αυτό το φαγητό! και μάλιστα δε σε προτρέπω απλά να το φτιάξεις, σε προτρέπω να το καθιερώσεις γιατί είναι υπέροχο, πεντανόστιμο και με δυνατή γεύση κι άρωμα. Είναι φαγητό του βορρά και συνηθίζεται το χειμώνα…Η πάπρικα επιβάλλεται κι αν το θέλεις και σου αρέσει , βάλε και μπούκοβο…

laxanontolmades toyrsi1

 

Υλικά:

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αγαπημένο φαγητό ! Ενα φαγητό με λίγα και απλά υλικά , με πολύ ωραία γεύση και με δεμένη , παχιά , υπόξινη σαλτσούλα. Το ιδιαίτερο αλλά απλό υλικό που κάνει τη διαφορά είναι το στραγγιστό γιαούρτι. Μαγειρεύουμε με τον πιο καθημερινό τρόπο το φιλέτο γαλοπούλας , το εμπλουτίζουμε αρωματικά με λίγη πιπεριά και λίγο μπέικον καπνιστό , με μπόλικη πάπρικα και τέλος προσθέτουμε λίγο γιαούρτι  προσέχοντας όμως να μη μαγειρευτεί καθόλου , γιατί θα χάσει τη βελούδινη υφή που προσφέρει…Πιστέψτε με είναι υπέροχο…Συνηθίζω να το σερβίρω σκέτο χωρίς κάποιο συνοδευτικό όπως πατάτες , ρύζι  κ.λ.π. Είναι τόσο δελεαστικό και τόσο πλούσιο πιάτο που μόνο το ψωμί αρκεί!  Αυτό θα  παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις “βούτες” και θα μας καλύψει απόλυτα.

galopoyla giaoyrti1

Υλικά:

Η ψαρόσουπα είναι το φαγητό των παιδικών μου χρόνων! Από μικρή με συνάρπαζε η στιγμή που έβλεπα στον πάγκο της κουζίνας την ποικιλία των ψαριών που θα συνέθεταν τη σούπα μας κάθε φορά...Περιεργαζόμουν τα ψάρια με αγάπη και πολύ θαυμασμό. Όσο για τη συνατγή; Σε όποιο σπίτι κι αν έμπαινα το συναντούσα πανομοιότυπο …λες κι όλες οι μαμάδες ήταν σε μυστική   συνεννόηση….H παράδοση λοιπόν συνεχίζεται…και φτιάχνουμε κι εμείς την ίδια ψαρόσουπα , με τα ψιλοκομμένα λαχανικά , το λεμονάτο ζωμό ελαφρά χιλωμένο και το ψάρι συνοδευόμενο με την αγαπημένη μας μαγιονέζα . Οι ..."βούτες" με το φρέσκο ψωμάκι...επιβάλλονται!

Δείτε την :

psarosoupa5

Υλικά: (για 4 άτομα)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...