tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κεικ

Θα με ρωτήσει κάποιος:   Σε τι διαφέρει το συγκεκριμένο κέικ από ένα απλό κέικ  στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει λίγες σταφίδες ή λίγα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα; Σωστά! Μα αν κάποιος αγαπά τις υπόξινες γεύσεις , το άρωμα του πορτοκαλιού και παράλληλα δελεάζεται από το έντονο κόκκινο χρώμα των μικρών αυτών θαυματουργών (υπόξινων επίσης) καρπών , τότε δεν έχει παρά να εκτιμήσει αυτό το υπέροχο κέικ και να διακρίνει τη διαφορά του από οποιοδήποτε άλλο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ και δε θα μπορούσε να μου ξεφύγει η συγκεκριμένη συνταγή-πρόταση.

keik myrtila portokali1

Υλικά:

Λοιπόν όχι , δεν έχει μόνο η μηλόπιτα το δικαίωμα να σερβίρεται ανάποδα και να θεωρείται μάλιστα ένα δημοφιλές και αγαπητό , παραδοσιακό γλύκισμα αλλά το έχει κι ο ανανάς. Νόστιμος , ζουμερός και πανέμορφος χαρίζει γενναιόδωρα τα αρώματά του και τους χυμούς του σ’ αυτό το κέικ και το κάνει ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Το κυκλικό , ακτινωτό σχήμα του φρούτου στολίζει την επιφάνειά του κέικ ενώ τα κενά του γεμίζουν με τα κερασάκια μαρασκίνο. Όμως δε σταματάμε εδώ…Θα προσθέσουμε και λίγες νιφάδες αποξηραμένης καρύδας και θα του χαρίσουμε ακόμα πιο εξωτική γεύση. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο γευστικό και η γεύση του πιο ώριμη ενώ συνοδεύει άψογα το τσάι.

anapodo keik anana1

Υλικά:

Πάντα έλεγα πως αν υπάρχει ένας λόγος να φτιάχνουμε γλάσο τυριού , αυτός είναι το περίφημο κέικ καρότου. Νόμιζα πως αξίζει που υπάρχει μόνο και μόνο για να πλαισιώνει αυτό το κέικ. Λοιπόν να που προστέθηκε ένας ακόμα λόγος! Ένα εξίσου υπέροχο κέικ ζουμερό , πεντανόστιμο , γεμάτο φρούτα κι αρώματα , ένα κέικ με ψιλοκομμένα κομμάτια ανανά , με λιωμένες ώριμες μπανάνες και με μπόλικο τριμμένο καρύδι…Δε στερείται καθόλου γεύσης , αντικειμενικά δε χρειάζεται ούτε επικάλυψη , ούτε άλλη “βοήθεια” για να θεωρείται δελεαστικό  και επιτυχημένο…απλά προσθέτουμε ένα ακόμα στοιχείο που θα το απογειώσει και θα το ανεβάσει σε άλλο…επίπεδο!

keik anana banana frosting1

Υλικά:

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Καθώς έκανα μια περιήγηση στο μαγικό κόσμο του instagram βλέπω μια φωτογραφία που μου πήρε τα μυαλά. Ένα ζουμερό σοκολατένιο κέικ με γέμιση σοκολάτας  που ξεχείλιζε ατίθαση από εδώ κι από έκεί και πλαισιωμένο με μια σοκολατένια επικάλυψη. Το θέαμα ήταν πολύ δελεαστικό για να το προσπεράσω κι έτσι αποφάσισα να αναζητήσω την συνταγή και να περάσω χωρίς χρονοτριβή στο παρασύνθημα. Ετσι κι έγινε : η συμπαθέστατη foodblogger , Αμερικάνικης καταγωγής με τις αναλυτικές της οδηγίες και την πολύ σωστή συνταγή της με οδήγησε στο να φτιάξω ένα υπέροχο pokecake. Το συγκεκριμένο είδος κέικ είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική με ένα σωρό παραλλαγές και βασίζεται στη μέθοδο της δημιουργίας οπών και το γεμισμά τους με ένα ζουμερό υλικό που δημιουργεί μια χρωματική αλλά και γευστική εναλλαγή. Όταν ήρθε η ώρα να το γράψω και να το ονοματίσω κάπως πιο…ελληνικά αποφάσισα να το ονομάσω “τρυπητό” (κατά το σιροπιαστό , γεμιστό κλπ) και μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση για παρόμοια ονομασία (τι σύμπτωση!!!) ανακάλυψα ότι μια ελληνίδα foodblogger είχε σχεδόν την ίδια ιδέα με μένα και το ονόμασε “κεικ τρυπάτο” ενώ η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη με περίμενε όταν ανακάλυψα στο τέλος του άρθρου της ότι η πηγή της εμπνευσής της ήταν ακριβώς η ίδια με μένα , δηλαδή η συγκεκριμένη Αμερικανίδα foodblogger! Συμπέρασμα; ο κόσμος , ακόμα κι αυτός του διαδικτύου , όσο κι αν φαίνεται χαοτικός είναι πολύ μικρός ενώ το τρυπητό κέικ είναι μια πανδαισία!!!

Υ.Γ. για τις συμπτώσεις που περιέγραψα , ομολογώ με ειλικρίνεια πως δεν υπερέβαλα καθόλου και περιέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Στο τέλος θα παραθέσω links και από το “ελληνικό τρυπάτο” και από το “αμερικάνικο poke cake”.

poke cake1

Υλικά:

Καμμιά φορά “ξεμένουν” μπανάνες στο πανέρι της κουζίνας , μαυρίζουν , μαλακώνουν πολύ , φαίνονται αντιαισθητικές , μοιάζουν ακατάλληλες για κατανάλωση και μάλλον προορίζονται για τον κάλαθο των αχρήστων…Πριν πετάξετε τις καημένες τις μπανανούλες στα σκουπίδια , δοκιμάστε αυτό το κέικ…Είναι αρωματικό , αφράτο , έχει βουτυρένια τραγανή επιφάνεια και το άρωμα της μπανάνας κυριαρχεί ευχάριστα. Απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα θεωρείται να είναι οι μπανάνες εξαιρετικά ώριμες. Μετά θα βάλουμε ένα στοίχημα: Αν δεν αφήνετε επίτηδες τις μπανάνες να “παραγίνουν” για να φτιάξετε αυτό το κέικ εμένα να μη λένε Μπέττυ…

banana crumb cake1

Υλικά:

Το είδα , μου άρεσε , μου κέντρισε το ενδιαφέρον και το έβαλα στόχο. Έψαξα αρκετά και είδα πολλές συνταγές , διαστάυρωσα και σύγκρινα τα υλικά  και τον τρόπο εκτέλεσης . Δε μου φάνηκε δύσκολο και αποφάσισα να το δοκιμάσω και ξεκίνησα με πολύ όρεξη να φτιάχνω αυτό το υπέροχο , γιορτινό κέικ. Όλα πήγαιναν καλά , έφτιαξα το εσωτερικό κόκκινο περιεγχόμενο και κοντοστάθηκα για λίγο στο σχεδιο που θα επέλεγα για το κέντρο. Δύο κουπ- πατ διεκδίκησαν την πρωτη θέση: το αστεράκι και το ελατάκι. Τελικά κατέληξα στο ελατάκι…μα πόσο λάθος έκανα. Εκεί που ενθουσιασμένη και καμαρωτή έκοψα τα “κοκκινα” ελατάκια και τα τοποθέτησα στο κέντρο , διαπίστωσα πως ήταν αρκετά μεγάλα και η ζύμη βανίλιας δεν επαρκούσε ώστε να τα καλύψει τελείως. Προσγειωμένη και εκνευρισμένη , έτρεξα να φτιάξω λίγη ζύμη ακόμα για να καλύψω τα χαριτωμένα πλην υπερμεγέθη ελατάκια μου , ενώ αυτά στην αναμονή έγειραν προς τη μεριά που υπήρχε το κενό…Ίσα που πρόλαβα να σώσω την κατάσταση. Το γερμένο δεντράκι μου βέβαια κέρδισε τις εντυπώσεις μα εγώ το ορκίστηκα: άλλη φορά μικρό αστεράκι και μπόλικη ζύμη βανίλιας!

keik ekplhjh1

Υλικά για το κεντρικό κόκκινο σχέδιο:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...