tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Λαγάνα με ταχίνι

Σήμερα το θερμομίξ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας με ακρίβεια το έργο του και να παραδώσει στα χέρια σου ένα ζυμάρι το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία δεδομένου ότι  τίποτα δε θα γίνει “στην τύχη του” αφού τα υλικά είναι αυτά που πρέπει, το ζυμάρι θα ζυμωθεί έτσι όπως πρέπει κι η λαγάνα θα είναι η καλύτερη που έφτιαξες ποτέ…Στο μεταξύ, το ταχίνι θα δώσει επιπλέον τη γεύση αλλά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, δεδομένου ότι η λαγάνα καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας ή ειδικής vegan διατροφής.

 laganatahini thermomix1

Υλικά:

380 γρ. Νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γλ. ζάχαρη

2 κ.σ. ταχίνι

1 κ.γλ. λάδι

200 γρ. Αλεύρι “δυνατό”

350 γρ. Σκληρό

2 κ.γλ. αλάτι

Για την επιφάνεια:

1 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. νερό

1/2 κ.γλ. ζάχαρη Καστανή

2 κ.σ. σουσάμι

laganatahini thermomix2laganatahini thermomix3laganatahini thermomix4laganatahini thermomix5laganatahini thermomix6laganatahini thermomix7laganatahini thermomix8laganatahini thermomix9laganatahini thermomix10laganatahini thermomix11

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά / 37ο θερμοκρασία / ταχ. 1

Προσθέτουμε τότε τα δυο ειδών άλευρα, το αλάτι, το ταχίνι και το λάδι και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ λειτουργεία ζύμης “στάχυ”. Θα σχηματιστεί μια ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένο μπωλ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε πασπαλίζουμε ελαφρά τη ζύμη και τα χέρια μας με αλεύρι και σχηματίζουμε μια μπάλα. Τοποθετούμε τη μπάλα αυτή στο κέντρο μιας λαδόκολλας και με τη βοήθεια του πλάστη σχηματίζουμε μια λαγάνα ώστε να χωράει στο ταψί του φούρνου. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για μισή ώρα. Τότε με τα δάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα. Στη συνέχεια διαλύουμε την καστανή ζάχαρη μέσα στις δυο κουταλιές νερό και με ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ραντίζουμε με το λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε θέση όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, στους 210ο θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοψηθεί η λαγάνα. Την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία.