tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Η καταγωγή μου όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα είναι από την Αρκαδία…Εκεί και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα μου , φτιάχνουν την περίφημη γαλόπιτα τόσο συχνά που τείνει να θεωρείται ένα από τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου …Πρόκειται για μια κρέμα δεμένη στην κατσαρόλα και μετά ψημένη με μπόλικο βούτυρο , σκέτη (χωρίς φύλλα) σε ένα ταψί , πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα! Βέβαια το συγκεκριμένο γλύκισμα με παραλλαγές το φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα και οι συνταγές είναι όλες ..διαλεχτές. Από γαλόπιτα που την ήξερα έμαθα ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας τη λένε γαλαΤΟπιτα και ότι είναι θαυμάσια και με  καραμελωμένα , τραγανά , ροδοψημένα φύλλα…Η συγκεκριμένη συνταγή είναι απλά θεϊκή…δοκιμάστε την!

galatopita1
Υλικά :

Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από  αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται.  Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!

Δείτε τα :

koyloyria5

Υλικά :

Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..  
Δείτε την :

koyloyria pasxalina1
Υλικά :

Την πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι έτυχε! Την επόμενη φορά που έκανα τα περιφημα τσουρέκια της Ελπίδας , δε μπορεί να έτυχε , αλλά πέτυχε και μάλιστα απόλυτα!. Δε με δελέασε ο τίτλος “χωρίς ζύμωμα” αλλά το όνομα της φίλης μου που σ’ αυτήν χρωστάω τη μεγάλη αγάπη για τα ζυμώματα και τις πίτες αφού αυτή είναι “η πρώτη μου διδάξασα” και το έκανε με τόση πολλή αγάπη που δε μου άφησε περιθώρια να αποτύχω…Ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής και τα καλομετρημένα υλικά καθώς και το όνομα της αγαπημένης μου Ελπίδας το οποίο πλέον αποτελεί εγγύηση  είναι ταυτόσημο με την επιτυχία σε κάθε συνταγή. Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απολαυστική , η συγκεκριμέμη δόση είναι χορταστική αφού δίνει αρκετά τσουρέκια και το αποτέλεσμα είναι αναμφισβητητα υπέροχο. Αφράτα , πεντανόστιμα , κορδονάτα τσουρέκια με δυνατό άρωμα από μαχλέπι , πλασμένα με βούτυρο , αλεύρι και πολλή , πολλή αγάπη!

tsoyrekia elpidas34

Υλικά:

Ομολογώ πως με αυτό το κομμάτι της παράδοσης και μ’ αυτή τη συνταγή δεν είχε ασχοληθεί ποτέ. Έβλεπα αναρτήσεις φίλων, έβλεπα βιντεάκια και προτάσεις με τα περίφημα λαζαράκια που αναπαριστούν τον αναστημένο Λάζαρο και ουσιαστικά είναι ένα νηστίσιμο σταφιδόψωμο με ξεχωριστό σχήμα που το κάνει συμπαθητικό και τρελαίνει τα πιτσιρίκια. Το γλυκό μου “βασανάκι” λοιπόν, ο εγγονός μου που πλέον αισίως πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, διδάχτηκε από τη δάσκάλα του την παράδοση αυτή…σε μένα δεν έμενε παρά να σηκώσω τα μανίκια και να πλάσω μαζί του λαζαράκια…

Για τη συνταγή δεν είχα πρόβλημα, ανέτρεξα αμέσως στα αρχεία της ομάδας της φίλης Ελευθερίας Μπούτζα!

lazarakia1

Υλικά:

Αυτή τη συνταγή μου την έμαθε η αγαπημένη μου ξαδέρφη από την Τρίπολη…Τα καρύδια είναι μέρος της παραγωγής του τόπου τους και  έτσι ο μπακλαβάς ένα από τα παραδοσιακά που συνηθίζεται στην Αρκαδία . Είναι από τα γλυκά που χαίρομαι να φτιάχνω , όλοι το προτιμάμε και το τιμάμε . Ειναι άλλωστε ένα γλυκό με ιστορία  και παράδοση , συνυφασμένο με τις χαρές και τις γιορτές μας....Είναι και το μέλι που βάζουμε στο σιρόπι και "δένει" τόσο αρμονικά με τα καρύδια....κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια , προχωρώ στην περιγραφή της εκτέλεσης!

mpaklavas1

Yλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...