tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ριζότο μανιταριών με σάλτσα σόγιας

Όλες οι αγάπες μαζί: το αγαπημένο ρύζι , μάλιστα στην πιο γλασερή και πλούσια εκδοχή του , τα λατρεμένα μανιτάρια και το ασιατικό , ιδιαίτερο  άρωμα που χαρίζει η σάλτσα σόγιας. Θα χρησιμοποιήσουμε ρύζι “αρμπόριο” , μια έξοχη ποικιλία με σχετικά στρογγυλό κόκκο και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο που χαρίζει στο ριζότο κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα φρέσκα , ζουμερά , λευκά μανιτάρια που σε συνδυασμό με το ρύζι χαρίζουν διατροφικά  στον οργανισμό ό,τι και οι πρωτεΐνες. Τέλος θα χρησιμοποιήσουμε σάλτσα σόγιας που θα ολοκληρώσει γευστικά το αποτέλεσμα , μια σάλτσα αλμυρή και αρκετά πικάντικη που θα αποτελέσει την “τελευταία πινελιά”.

rizoto manitaria sogia1

Υλικά:


8 κ.σ. λάδι
330 γρ. ρύζι αρμπόριο
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
Μπόλικη σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
Πιπέρι και αλάτι (με προσοχή λόγω κύβου και σάλτσας σόγιας)
1 κύβο νοστιμιάς λαχανικών
60 ml σάλτσα σόγιας

rizoto manitaria sogia2rizoto manitaria sogia3rizoto manitaria sogia4rizoto manitaria sogia5rizoto manitaria sogia6rizoto manitaria sogia7


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια ώστε να απομακρυνθούν σκουπιδάκια ή ό,τιδήποτε άλλο είναι κολλημένο πάνω σ’ αυτά και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε απλωτή κατσαρόλα και παράλληλα βράζουμε το ζωμό. Όταν “κάψει” το λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε και το ρύζι και τα γυροφέρνουμε μαζί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Τότε παίρνουμε λίγη ποσότητα από το βραστό ζωμό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε το αλατοπίπερο , τη σκόνη σκόρδου , και τον κύβο. Συνεχίζουμε την προσθήκη ζωμού , λίγο κάθε φορά , μέχρι να τελειώσει , οπότε θα έχει “γίνει" και το ρύζι. Στην τελευταία βράση , εφόσον το φαγητό έχει απορροφήσει όλο το ζωμό , προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας , ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε να “σταθεί” το φαγητό για λίγο και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!
Σημ. : -Τη σάλτσα σόγιας θα τη βρούμε στο εμπόριο , σε όλα τα σούπερ-μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων. Είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η χρήση της.
Το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου μπορούμε να τον έχουμε έτοιμο στο ψυγείο και απλά να τον φέρουμε σε βρασμό την ώρα που θα μαγειρεύουμε το ριζότο. Εναλλακτικά μπορούμε να βράσουμε 1500 ml νερό και να διαλύσουμε μέσα δυο κύβους (λαχανικών και κοτόπουλου). Σ’ αυτή την περίπτωση θα παραλείψουμε την προσθήκη του κύβου που αναφέρω στα υλικά.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...