Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 1086
Δε συμπαθώ τις γλυκές γεύσεις στα φαγητά αλλά αυτό εδώ το χοιρινό με τη μελωμένη κρούστα, τα αρώματα και το μαλακό , πεντανόστιμο κρέας του με έχει κάνει να αναθεωρήσω. Ομολογώ πως παρακολούθησα ένα βίντεο του Άκη Πετρετζίκη το οποίο δεν ακολούθησα πιστά, ούτε χρησιμοποίησα όλα τα υλικά που προτείνει. Απλά ήταν το ερέθισμα που κέντρισε την φαντασία μου και με έκανε να αυτοσχεδιάσω και να ακολουθήσω τα δικά μου βήματα , φέρνοντας τη συνταγή στα δικά μου μέτρα. Το πείραμα πέτυχε κι όσοι δοκίμασαν το φαγητό αναφώνησαν με ενθουσιασμό πως πρόκειται για φαγητό-λουκόυμι. Ανάμεσα στα υλικά που κράτησα και που ομολογουμένως έκανε τη διαφορά ήταν το κύμινο…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1327
Χοιρινό ψητό με σάλτσα εσπεριδοειδών στη γάστρα
Θα μου πει κανείς , τι διαφορετικό έχει αυτό το φαγητό από ένα απλό ψητό χοιρινό με πατάτες ψημένο με μπόλικο λεμόνι; Εχει και μάλιστα μεγάλη , παρόλο που τα υλικά που θα προσθέσουμε είναι απλά… Απλά μεν , που κάνουν όμως μεγάλη τη διαφορά . Το πρώτο είναι το πορτοκάλι που δίνει τα ιδαίτερα αρώματα και τους χυμούς του και το δεύτερο είναι το βαλσαμικό ξύδι με το πετιμέζι που χαρίζουν ένα ασυναγώνιστο "μελωμένο" αποτέλεσμα! Λίγη , ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα που προσθέτει ένταση στη γεύση , ένα καλό ψήσιμο και το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Υλικά:
- Details
- Hits: 3674
Ένα πολύ αγαπημένο φαγητό μου είναι το χοιρινό με σέλινο , αυγολέμονο. Μου θυμίζει την πατρίδα μου την Αρκαδία όπου συνηθιζόταν πάρα πολύ αλλά ούτως ή άλλως εκφράζει πολύ τα γούστα και τις γευστικές προτιμήσεις μου. Κάποια στιγμή θέλησα να κάνω μια παραλλαγή αυτού του κλασικού φαγητού και έτσι δοκίμασα μια πιο διακριτική και ανάλαφρη εκδοχή του με το άπαχο μέρος του χοιρινού , το ψαρονέφρι και με σέλερι στη θέση του σέλινου αφού το πρώτο έχει πιο διακριτική και γλυκιά γεύση και είναι πιο χυμώδες και ζουμερό από το σέλινο. Η δοκιμή πέτυχε , το φαγάκι έγινε ελαφρύ και νόστιμο και φυσικά καθιερώθηκε και καταχωρήθηκε κι αυτό στη λίστα με τα αγαπημένα...
Υλικά:
- Details
- Hits: 4558
Μα τι φαγητό είναι αυτό!… Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και με ρωτούσαν ποιό είναι το αγαπημένο μου φαγητό , χωρίς να το πολυσκεφτώ απαντούσα : "Μα φυσικά χοιρινό με χόρτα αυγολέμονο"…Παιδάκι - πράμα δεν έλεγα ένα παστίτσιο , ένα κοτόπουλο με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά…όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου…και τους ξάφνιαζα όλους . Την αλήθεια έλεγα…το αγαπούσα και το αγαπώ αυτό το φαγητό . Το έφτιαχνε βέβαια η μητέρα με άγρια , πικρά ραδίκια , όχι με πράσα αλλά ποιός νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες…όλα τα χορταρικά είναι καλοδεχούμενα όταν συνοδεύουν ένα καλομαγειρεμένο μεζεδάκι , λουσμένο με την ξινούτσικη και βελουδένια σάλτσα αυγολέμονο…Νομίζω …το είχα πιάσει το νόημα…και πιστεύω να συμφωνείτε.
- Details
- Hits: 1101
Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.
Υλικά:
- Details
- Hits: 148
Άλλο το πανάρισμα με αλεύρι, αυγό και τριμμένη φρυγανιά, αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε κι άλλο το πανάρισμα με μίγμα από νιφάδες καλαμποκιού , μπαχαρικά και τριμμένη παρμεζάνα…Το πρώτο είναι συμπαγές και χαρίζει ένα νόστιμο και κρουστό περίβλημα ενώ το δεύτερο χαρίζει πικάντικη γεύση και σούπερ τραγανό αποτέλεσμα…Δεν ξέρω ποιο από τα δύο θέλω να διαλέξω, ούτε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο σαν πιο αγαπημένο, αλλά για τις μικρές, παιχνιδιάρικες κοτομπουκιές, ψηφίζω ξεκάθαρα το δεύτερο. Κοτομπουκιές , λοιπόν, με τραγανές νιφάδες καλαμποκιού, νόστιμη τριμμένη παρμεζάνα και μια γενναία δόση μπαχαρικών που κάνουν το γεύμα ακαταμάχητο…
Υλικά: