Βασικες συνταγες ... με αλατι
- Details
- Hits: 4471
Η τάρτα σα φαγητό έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί μπορεί να γίνει με κάθε λογής υλικά και συνδυασμούς…μπορεί να αποτελέσει ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε τραπέζι , ένα ωραίο καθημερινό γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή ακόμα και το κολατσιό που μπορούμε να πάρουμε εκτός σπιτιού….Ακόμα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε-προψήσουμε από την προηγούμενη μέρα κι έτσι χωρίς πολύ κόπο και χρόνο να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε όταν μας είναι απαραίτητη…Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πρακτική και μας χαρίζει μια νόστιμη και τραγανή βάση . Ας τη δούμε :
- Details
- Hits: 2289
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα απλό ψωμάκι , με ξηρή μαγιά , λίγο αλεύρι και νερό , λίγο λαδάκι και αλατάκι , διπλοζυμωμένο…κι αυτό είναι όλο. Όμως δεν είναι έτσι! Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια απολαυστική διαδικασία που χαρίζει μοναδική ικανοποίηση που αγγίζει τα όρια της ιερής τελετουργίας. Άλλο είναι το ψωμί που αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα πολυκαταστήματα κι άλλο είναι το ευλογημένο ψωμάκι που ζυμώσαμε με τα ίδια μας τα χέρια , που το ψήσαμε με φροντίδα και μοσχοβόλησε το σπίτι και τελικά το γευτήκαμε με ικανοποίηση σχεδόν ευλαβική! Επιπλέον το αλεύρι ολικής άλεσης με τη γνωστή πλέον ευργετική του ιδιότητα κάνει το ψωμάκι αυτό ακόμα πιο γοητευτικό...
Υλικά:
- Details
- Hits: 2058
Μα και μόνο που προφέρει κανείς τη λέξη “καραμελωμένα” αρχίζει η έκκριση των σιελογόνων αδένων…κοινώς “τρέχουν τα σάλια”…"Θέλεις να γίνει νόστιμο το φαγητό σου; " μου έλεγε η γιαγιά; Βάλε μπόλικο κρεμμύδι κι όχι τριμμένο αλλά κομμένο με το μαχαίρι στη χούφτα!" Τα κρεμμύδια λοιπόν που ούτως ή άλλως είναι ό,τι πιο γευστικό , ό,τι πιο νόστιμο , ό,τι πιο απαραίτητο και μοναδικό στην κουζίνα , τα γλυκά κι αγαπημένα κρεμμύδια , εδώ βάζουν τα δυνατά τους και μετατρέπονται από το ταπεινό , φτωχικό κολατσιό (κρεμμύδι , ψωμί κι ελιές έλεγαν οι παλιότεροι) σε ένα γκουρμέ συνοδευτικό με γλυκό , καστανό χρώμα και άρωμα που “σπάζει μύτες” . Το χρησιμοποιούμε σε πιάτα λαχανικών , σε μπέργκερς , σα συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά ή ψάρια ή ακόμα σε ψητή φέτα ή χαλούμι και φυσικά στην αγαπημένη μας φάβα.
- Details
- Hits: 2888
Η γλυκιά και αρωματική , η υπέροχη , κατακόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Αποτελεί ένα εκπληκτικό δώρο της φύσης και μας δίνει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε πάρα πολύ στην κουζίνα. Γεμιστές , ψητές , ψιλοκομμένες μέσα σε φαγητά που χαρίζουν το μοναδικό άρωμα και την αξεπέραστη γλύκα τους , τουρσί , σαλάτα…κ.λ.π. Εδώ θα φτιάξουμε μια απλή αλλά πεντανόστιμη και πικάντικη σάλτσα με βάση την πιπεριά Φλωρίνης που συνοδεύει εξαιρετικά το ψητό ψάρι ή ελαφρύ , άπαχο κρέας (κοτόπουλο ή ψαρονέφρι) αλλά ακόμα χρησιμοποιείται σαν dressing στις σαλάτες κυρίως σ’ αυτές που περιέχουν άσπρο λάχανο ή σαν sauce μέσα σε σάντουιτς . Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες…
- Details
- Hits: 3516
Συνήθως τη σάλτσα αυγολέμονο τη φτιάχνω χτυπώντας ολόκληρα τα αυγά στο μπλέντερ και προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι και ζωμό από το φαγητό. Άλλες φορές πάλι δένω μια σάλτσα με το ζωμό του φαγητού και κορν φλάουρ και προσθέτω το χτυπημένο αυγολέμονο. Η γιαγιά μου όμως όταν ετοίμαζε ντολμαδάκια αυγολέμονο ή σούπα με βραστή κότα χτυπούσε με δυο πιρούνια (για να είναι πιο βαριά) τα ασπράδια σε μαρέγκα και συνέχιζε τη διαδιακασία…Αυτή την απλή αλλά μαγική μέθοδο τη χρησιμοποιώ συχνά στη μαγειρική μου και η ανάλαφρη αλλά τόσο δεμένη κρέμα της δε συγκρίνεται με καμιά…
- Details
- Hits: 16613
Πιο παλιά θεωρούσα το να ανοίξω μόνη μου φύλλο για πίτες πολύ δύσκολη διαδικασία , σχεδόν ακατόρθωτη…πίστευα πως δε θα τα καταφέρω ποτέ….έλα όμως που τα κατάφερα! και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου δύσκολο και αξίζει τον κόπο πάρα πολύ! Τώρα πια είναι μια αγαπημένη κι ευχάριστη ασχολία και το αποτέλεσμα απογειώνει την κάθε είδους πίτα που θέλω να φτιάξω…Τώρα καταλαβαίνω τη γοητεία που έχει ο πλάστης και το αλεύρι και το δέσιμο που έβλεπα να έχουν οι πιο παλιές νοικοκυρές μ’ αυτά τα υλικά….