tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Bagels (αφράτα στρογγυλά ψωμάκια)

Πριν 3 χρόνια περίπου , ταξίδεψα στις Η.Π.Α. και μάλιστα ήταν περίπου τέτοια εποχή. Ότι και να πω για τις εντυπώσεις μου από αυτό το ταξίδι θα είναι λίγο. Μια χώρα θρύλος, μια πρωτεύουσα ακόμα πιο θρυλική, η Νέα Υόρκη, η πρωτεύουσα του καπιταλισμού, γεμάτη ουρανοξύστες και πασίγνωστα μνημεία, μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, που κάθε γωνιά της μας είναι γνωστή από τις ταινίες, από την επικαιρότητα, μια πολη που όλα της είναι μεγάλα και πληθωρικά…Περπατάς στην 5η λεωφόρο και νιώθεις δέος, περπατάς στη λεωφόρο Μπροντγουέι, περνάς μπροστά από μουσείο φυσικής ιστορίας, από τη δημόσια βιβλιοθήκη , διασχίζεις το Central Park και καπου εκεί αναζητάς κάτι να φας…Και πάλι με εκπληξη συνειδητοποιείς ότι τα φαγητά, η διατροφική κουλτούρα είναι κι αυτά θρυλικά…Το πρωινό μου, πάντως ήταν σε καθημερινή βάση ένα bagel γεμιστό με κρέμα τυρί, ένα donut με Boston cream κι ένας αρωματικός καφές φίλτρου…Αυτά τα bagels λοιπον καθιερώθηκαν και ήρθαν για να μείνουν μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις που δε θα σβήσουν ποτέ από τη σκέψη μου…

bagels1

Υλικά:

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

150 γρ. σκληρό αλεύρι

210 γρ. γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

3 γρ. βούτυρο

Για την επιφάνεια:

1 ασπράδι αυγού

Παπαρουνόσπορο και σουσάμι

bagels2bagels3bagels4bagels5bagels6bagels7bagels8bagels9bagels10bagels11bagels12bagels13bagels14bagels15bagels16bagels17

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο του θερμομίξ το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ 37ο θερμ./ Ταχ.1

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια, το αλάτι και το βούτυρο και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ ταχ. στάχυ στα να γίνει ένα καλό ζύμωμα των υλικών. Παίρνουμε τότε το ζυμάρι, το δουλεύουμε για λίγο στα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα και την τοποθετούμε σε σκεπασμένο μπωλ για μισή ώρα. Χωρίζουμε τότε τη ζύμη σε έξι μέρη και σχηματίζουμε έξι μπαλάκια. Τα πιέζουμε ελαφρά και με το δάχτυλο μας σχηματίζουμε ένα άνοιγμα στη μέση ώστε να σχηματίσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του bagel. Βάζουμε νερό τότε σε μια μικρή κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά κι όατν έρθει το νερό σε βρασμό, ρίχνουμε ένα ένα τα bagels μέσα. Βράζουμε για ένα-δύο λεπτά από την κάθε πλευρά και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να στεγνώσουν για λίγη ώρα. Τότε τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για μισή ώρα περίπου.

Γίνονται υπέροχα. Τα ανοίγουμε στη μέση, τα γεμίζουμε με ό,τι γέμιση προτιμάμε και τα απολαμβάνουμε.

Καλή απόλαυση!

Σημ. : -Ωστόσο η προέλευση των ιδιαίτερων αυτών ψωμιών είναι η Πολωνία και μάλιστα οι εβραικές κοινότητες της Πολωνίας. Στην πορεία πέρασαν στην Αμερική κι αποτέλεσαν πλέον σήμα κατατεθέν του Νεοϋορκέζικου κολατσιού!

-Tη συνταγή αυτή την έχω προσαρμόσει στο thermomix αλλά μπορεί να την φτιάξει ο καθένας, ζυμώνοντας με τον δικό του τρόπο, με τις αναλογίες υλικών που δίνω  και ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος.