Αλμυρές συνταγές
Σουτζουκάκια με σάλτσα (συνταγή θερμομίξ)
- Hits: 558
Όταν αναφέρομαι σε αυτό το φαγητό, η πρώτη μου σκέψη είναι η κουζίνα της γιαγιάς μου, όπου εκεί, στο πετρογκάζ τηγανίζονταν τα μακρόστενα, στρουμπουλά κι αρωματικά σουτζουκάκια ενώ δίπλα σιγο-έβραζε η σάλτσα ντομάτας με μπόλικο κρεμμύδι, κύμινο και λίγη ζάχαρη για να γλυκαίνει την οξύτητα της φρέσκιας ντομάτας. Μετά ανακαλύψαμε τη λαδόκολλα και το ψήσιμο στο φούρνο οπότε το αποτέλεσμα ήταν προφανώς πιο ελαφρύ κι η γεύση πιο ντελικάτη…Σήμερα θα πάμε την υγιεινή κι ελαφριά διατροφή ένα βήμα πιο πέρα, θα μαγειρέψουμε τη σάλτσα στον κάδο του θερμομιξ κι όσο αυτή θα βράζει, τα σουτζουκάκια αραδιασμένα στη σειρά θα μαγειρεύονται με τον ατμό της…Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
550 γρ. Κιμά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. λάδι
1 αυγό
75 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γλ. κύμινο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
80 γρ. Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
500 γρ. τριφτή ντομάτα
50 γρ. γλυκό κρασί
5-6 μπαλάκια μπαχάρι
300 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 κ.γλ. κύμινο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να ψιλοκοπούν. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια κι ανακατεύουμε για 15 δευτερόλεπτα /αντίστροφη κίνηση/ ταχ. 4. Το μίγμα για τα σουτζουκάκια είναι έτοιμο. Παίρνουμε τότε μικρές ποσότητες από το μίγμα, πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε στον βαθύ και τον ξέβαθο δίσκο του varoma. Με ένα πινέλο, αλοίφουμε τα σουτζουκάκια με λίγο λάδι. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στον κάδο του θερμομίξ ρίχνουμε το κρεμμύδι και το λάδι για τη σάλτσα. Ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα / ταχ. 5 ώστε να ψιλοκοπεί το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο/ ταχ. 2 ώστε να σωταριστεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τότε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα , τοποθετούμε και τους δίσκους varoma στη θέση τους και ρυθμίζουμε για 45 λεπτά/ θερμοκρασία varoma/ ταχ. 3 Ελέγχουμε τη σάλτσα κι αν έχει πολλά υγρά , ρυθμίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια σε μια πιατέλα και τα περιλούζουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες ή πουρέ.
Καλή όρεξη!