tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού με το θερμομιξ

Συνταγές για τυροπιτάκια έχω άπειρες κι όλες είναι διαλεχτές και νόστιμες, η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Μα αυτά εδώ τα τυροπιτάκια είναι τα αγαπημένα μου και τα πιο πολυφτιαγμένα. Έχουν τόσο εύπλαστη και νόστιμη ζύμη, με τόσο απλά υλικά, με τόσο γευστικό αποτέλεσμα και τόση ευκολία στην παρασκευή τους…Η εγγονή μου τα λατρεύει και μου τα ζητά σε μόνιμη βάση. Το επόμενο βήμα είναι να μάθει να τα φτιάχνει μόνη της και δεν θα είναι καθόλου δύσκολο αφού το θερμομιξ τα έχει φροντίσει όλα με ακρίβεια.

tyropitakia thermomix lunchbox1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

350 γρ. αλεύρι

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

50 γρ. ηλιέλαιο

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.σ. ξύδι

1/2 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:

250 γρ. τυρί φέτα

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

Θυμάρι και πιπέρι

Για την επιφάνεια:

1 κρόκο αυγού

Μπόλικο σουσάμι

tyropitakia thermomix lunchbox2tyropitakia thermomix lunchbox3tyropitakia thermomix lunchbox4tyropitakia thermomix lunchbox5tyropitakia thermomix lunchbox6tyropitakia thermomix lunchbox7tyropitakia thermomix lunchbox8tyropitakia thermomix lunchbox9tyropitakia thermomix lunchbox10tyropitakia thermomix lunchbox11

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο όλα τα υλικά μαζί (αλεύρι, γιαούρτι, έλαια, μπέικιν, ξύδι και αλάτι) και ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα /ταχ. 4 . Θα δούμε ότι θα σχηματιστεί μια ζύμη σαν χονδρά ψίχουλα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου σε ένα μπωλ κι το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τότε την γέμιση: Ρίχνουε το τυρί κομμένο σε κομμάτια, τις δυο κουταλιές γιαούρτι και το πιπέρι-θυμάρι και ρυθμίζουμε 1 δευτερόλεπτο/λειτουργία Turbo/ 2 φορές.

Τότε πιέζουμε πολύ καλά με τις χούφτες μας τη ζύμη ώστε να γίνει συμπαγής και ομοιογενής σχηματίζοντας μια συμμετρική μπάλα. Τη χωρίζουμε σε 20 ίσα μέρη και πλάθουμε συμπαγή μπαλάκια πιέζοντας αρκετά.

Απλώνουμε τότε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο περίπου 10 εκατοστών και τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μία πλευρά. Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες ώστε να σφραγιστεί καλά διορθώνοντας το σχεδιο με ένα πιρούνι. Το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τυροπιτάκια.

Όταν είναι όλα έτοιμα περνάμε την επιφάνεια με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν τα τυροπιτάκια ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Καλή επιτυχία.