Γλυκιές συνταγές
Γαλακτομπούρεκο με το θερμομιξ
- Hits: 1242
Του έχω αδυναμία αυτού του γλυκού, είναι γεγονός, και χρόνια τώρα το φτιάχνω με την πρώτη ευκαιρία. Η συνταγή που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια είναι ασυναγώνιστη και το αποτέλεσμα θεϊκό. Μα αυτή η συνταγή με το θερμομίξ είναι , προκλητικά εύκολη και δελεαστικά επιτυχημένη . Είναι ένα τσακ πιο ελαφριά και πολύ ισορροπημένη και ομολογώ πως με έχει κερδίσει…δοκίμασέ τη κι είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει κι εσένα…
Υλικά για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
1 φέτα λεμονιού
Υλικά για την κρέμα:
1500 γρ. γάλα
140 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
90 γρ. κορν φλάουρ
3 βανίλιες
Για το ταψί:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γρ. βούτυρο (αιγοπρόβειο) λιωμένο
80 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι:
Ρίχνουμε στον κάδο του θερμομίξ τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμονιού και ρυθμίζουμε για 14 λεπτά/ 120ο / ταχύτητα 1
Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπωλ για να κρυώσει και καθαρίζουμε τον κάδο.
Ετοιμάζουμε τώρα την κρέμα: Ρίχνουμε στον κάδο όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός από τα αυγά και ρυθμίζουμε για 12 λεπτά/ 100ο / ταχύτητα4 . Στο τελευταίο λεπτό, ρίχνουμε από το άνοιγμα του καπακιού ένα-ένα τα αυγά. Η κρέμα είναι έτοιμη. (Αν παρατηρήσουμε ότι η κρέμα δεν έχει “δέσει” ρυθμίζουμε για ένα-δύο λεπτά ακόμα).
Σε ένα μπωλ ενώνουμε το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο . Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28x38 και στρώνουμε τα 6 πρώτα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Αδειάζουμε τότε την κρέμα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, ενώ από πάνω συνεχίζουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα 5 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο. Κλείνουμε τα πλαϊνά του γλυκού με το τελευταίο φύλλο και αλείφουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο έχει περισσέψει , ραντίζουμε με νερό, χαράζουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδοψηθεί το γλυκό. Όταν είναι έτοιμο το περιλούζουμε αμέσως μόλις βγει από το φούρνο με το κρύο πλέον σιρόπι και το αφήνουμε εκεί μέχρι να το απορροφήσει τελείως. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.