tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα κάστανο

Και τάρτα…και σοκολάτα…και κάστανο…πόσες αγάπες μαζεμένες να χωρέσουν μέσα σε ένα πυρίμαχο , στρογγυλό , συνηθισμένο σκεύος; Κι όμως χώρεσαν , συνδυάστηκαν  αρμονικά και αξεπέραστα και σχημάτισαν μια τάρτα τόσο υπέροχη και δελεαστική , τόσο χειμωνιάτικη και όμορφη που κλέβει καρδιές! Η κατασκευή της σχετικά απλή με μια “καφετί” , τραγανή βάση , με γέμιση βελουδένια μαρμελάδα κάστανου (τι λατρεία κι αυτή…) , με μια σοκολατένια γκανάζ που λιώνει αργά και βασανιστικά στο στόμα…και τέλος τα φουντούκια , χοντροτριμμένα και τραγανά να δίνουν την τελική πινελιά…
Δείτε την :

tarta kastano1

Υλικά :


Για τη βάση :
190 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
4 κ.σ. κακάο
125 γρ. μαργαρίνη
90 γρ. ζάχαρη
1 αυγό

1 βάζο μαρμελάδα κάστανο (400 γρ.)

Για τη γκανάζ σοκολάτας :
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα με όλα τα λιπαρά)
2 (γεμάτες) κ.σ. μαργαρίνη

1 χούφτα χοντροτριμμένα φουντούκια για γαρνίρισμα

tarta kastano2tarta kastano3tarta kastano4tarta kastano5tarta kastano6tarta kastano7tarta kastano8tarta kastano9tarta kastano10tarta kastano11tarta kastano12tarta kastano13tarta kastano14tarta kastano15

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση της τάρτας : Ενώνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι . Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό . Όταν ενωθούν καλά προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι-κακάο και ζυμώνουμε με το χέρι . Η ζύμη κολλάει αρκετά . Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα περίπου μέχρι να σφίξει . Την αδειάζουμε τότε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. και αφού την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι , την απλώνουμε ομοιόμορφα φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα . Την τρυπάμε κοντά-κοντά με ένα πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά . 

-Όταν κρυώσει εντελώς η βάση , απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω τη μαρμελάδα κάστανου . Καλό είναι σ’ αυτή τη φάση να βάλουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για να παγώσει το περιεγχόμενο ώστε όταν πέσει πάνω η γκανάζ να “παγώνει” και να στέκεται.
-Ετοιμάζουμε τέλος τη γκανάζ σοκολάτας : Τοποθετούμε σε ένα μπωλ την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά (αλλιώς τα ζεσταίνουμε σε μπαίν μαρί) . Τα ανακατεύουμε επίμονα με μια μαρίζ μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , βελούδινο μίγμα και ενώ είναι ακόμα ζεστό , προσθέτουμε και τη μαργαρίνη . Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί κι αυτή. Η γκανάζ είναι έτοιμη , οπότε την αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να κρυώσει ελαφρά .
Αδειάζουμε λοιπόν τη γκανάζ πάνω από τη μαρμελάδα κάστανου ξεκινώντας από το κέντρο ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της τάρτας (είναι ρευστή και θα πάρει μόνη της τη θέση της ). Πασπαλίζουμε με το τριμμένο φουντούκι και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να σταθεί η σοκολάτα . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!
Δυο λόγια ακόμα :

-Η συνταγή αυτή είναι βασισμένη σε μια ιδέα που πήρα από το εξαιρετικό blog “Μαγειρική με φαντασία”http://eleniscooking.blogspot.gr/2012/04/blog-post_17.html ...της πολύ καλής φίλης Ελένης από τη Λάρισα . Πρόκειται για μια τάρτα σοκολάτας που η Ελένη προτείνει με γέμιση καραμέλας , η οποία είναι εξαιρετική . Όπως κι αν επιλέξουμε να τη δοκιμάσουμε το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει έτσι κι αλλιώς!

-Τη μαρμελάδα κάστανο θα βρούμε σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

-Αφιερωμένη  με πολλή αγάπη στη φίλη Γιώτα Σταθοπούλου που λατρεύει το κάστανο... και το ξέρουμε... ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...