tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Banoffee pie (γλυκό ψυγείου μπανόφι)

Πρόκειται για το πασίγνωστο , αγγλικό γλύκισμα με τη μπισκοτένια βάση , την καραμελωμένη γέμιση και τις φρέσκες μπανάνες . Το όνομά του συνδυάζει τη λέξη toffee που είναι η καραμέλα βουτύρου και παρασκευάζεται από καραμελωμένη ζάχαρη ή μελάσσα και βούτυρο και τη λέξη μπανάνα , το φρούτο-θρύλος που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική περισσότερο από κάθε φρούτο . Ο συνδυασμός εκρηκτικός , η κάθε μπουκιά μια ατελείωτη απόλαυση και η κατασκευή του προκλητικά απλή . Εμείς θα το φτιάξουμε με το γνωστό και πολύ διαδεδομένο πλέον “κόλπο” με τα βρασμένα κουτιά ζαχαρούχου γάλακτος και θα το τιμήσουμε με το παραπάνω!
Ας το δούμε :

banoffee1
Υλικά :


Για τη βάση:
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή digestive (225 γρ.)
130 γρ. βούτυρο 
50 γρ. φουντούκια
Για τη γέμιση :
1 κουτιί ζαχαρούχο γάλα
2 ώριμες μπανάνες
Για το γαρνίρισμα :
1 φάκελο σκόνη βανίλιας τύπου Garni για σαντιγύ + 200 γρ. φρέσκο γάλα για την παρασκευή του
1 χούφτα νιφάδες μαύρης σοκολάτας
Σιρόπι καραμέλας προαιρετικά

banoffe2banoffee3banoffe4banoffee5banoffee6banoffee7banoffee8banoffee9banoffee10banoffee11banoffee12banoffee13

Εκτέλεση:
-Πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε το καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα : Αφαιρούμε τις χάρτινες ετικέτες από τις συσκευασίες , τοποθετούμε τα κουτιά έτσι σφραγισμένα όπως είναι σε μια κατσαρόλα , τη γεμίζουμε νερό και την τοποθετούμε  στη φωτιά . Περιμένουμε να πάρει βράση , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για τρεις ώρες . Δε θέλουμε να σταματήσει ο βρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά ούτε να εξατμιστεί το νερό . Αν συμβεί αυτό στην πορεία συμπληρώνουμε βραστό νερό . Όταν περάσει η ώρα αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν . Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε . Καλό είναι να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα για την ευκολία μας . Επίσης μια καλή ιδέα είναι να βράσουμε παραπάνω τεμάχια καθώς διατηρούνται στο ντουλάπι για αρκετό καιρό , πανέτοιμα για μελλοντική χρήση.
-Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα φουντούκια μέχρι να γίνουν λεπτό τρίμμα . Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και φουντούκια . Ανακατεύουμε διαρκώς για 5 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μίγμα και το βούτυρο να έχει πάει παντού . Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο . Τοποθετούμε ένα τσέρκι στην πιατέλα μας (23 εκ.) ή χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενη βάση και αδειάζουμε μέσα τα καβουρδισμένα μπισκότα. Τα πατάμε καλά με την παλάμη μας ή με την ανάποδη μιας κουτάλας και τοποθετούμε τη βάση  για λίγο στο ψυγείο μέχρι να παγώσει . Ανοίγουμε τότε το καραμελωμένο ζαχαρούχο  και αδειάζουμε το περιεγχόμενό του σε ένα μπωλ . Το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να μαλακώσει λίγο και να μπορούμε να το δουλέψουμε . Το μεταφέρουμε τότε στην πιατέλα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός κουταλιού . Κόβουμε τότε τις μπανάνες σελεπτές  ροδέλες και τις αραδιάζουμε πάνω από την καραμέλα .
-Χτυπάμε το περιεγχόμενο του φακέλου (τύπου garni) με 200 γρ. φρέσκο γάλα στο μίξερ χειρός μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και ελαφριά σαντιγύ . Την τοποθετούμε σε κορνέ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζουμε από πάνω με τις νιφάδες κουβερτούρας .
Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει καλά ,αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι , κόβουμε σε κομμάτια , γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας (προαιρετικά) και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σημ. : -Αν θέλουμε πιο παχιά και δυνατή γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαντιγύ χτυπώντας σε παγωμένο κάδο του μίξερ 200 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και  2-3 κ.σ. άχνη για 5 λεπτά περίπου .
-Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά μας μοιράζοντάς τα σε μπωλάκια και να σερβίρουμε ατομικό γλυκό banoffee!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...