tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρολό παντεσπάνι με πραλίνα

Τι τα ήθελα κι εγώ δυο κουτιά με πραλίνα φουντουκιού στο ντουλάπι μου; Βρέθηκα σε στιγμή αδυναμίας και τα πήρα…Τώρα όμως τι κάνουμε; Το μυαλό (το δικό μου και της κόρης μου) έχει κολλήσει στο ντουλάπι και δε λέει να φύγει από’ κει…Κι έτσι συνέλαβα την ιδέα να τις “ξεπαστρέψω” μια και καλή φτιάχνοντας ένα γλυκό το οποίο όπως και να το κάνουμε δε θα το καταναλώσουμε όλο μόνες μας …κάτι θα φιλέψουμε , κάτι θα κεράσουμε …κάτι θα γλιτώσουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη προχώρησα στην εκτέλεση του γλυκού υποσχόμενη στον εαυτό μου ότι άλλη φορά δε θα ξαναπάω στο σουπερ-μάρκετ όταν έχω κρίση υπογλυκαιμίας…

 rolo pralina1

Υλικά:


Για το παντεσπάνι:
4 αυγά
1 φλ.τσ. φαρίνα
2 κ.γλ. μπέικιν
1 φακελάκι βανιλίνη
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. (γεμάτη) κακάο
2 κ.σ. ποτό (κατά προτίμηση τεντούρα)
Για το σιρόπι:
80 ml νερό
1 κ.σ. ποτό
60 γρ. ζάχαρη
Για την κρέμα :
1 κουτί morfat φυτική σαντιγύ (στο μεταλλικό κουτί)
2 κ.σ. πραλίνα
2 κ.σ. ποτό
Για τη γέμιση :
1 και 1/2 κουτιά πραλίνα
Και επιπλέον:
Μα χούφτα τριμμένο φουντούκι
Νιφάδες σοκολάτας για το γαρνίρισμα

 rolo pralina2 rolo pralina3 rolo pralina4 rolo pralina5 rolo pralina6 rolo pralina7 rolo pralina8 rolo pralina9 rolo pralina10 rolo pralina11 rolo pralina12 rolo pralina13 rolo pralina14 rolo pralina15


Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι : Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια παχιά κρέμα . Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου ένα αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μίγμα . Κινούμε το ταψί δεξιά-αριστερά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 25 λεπτά.
Περιμέμένουμε λιγάκι να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα , αφαιρούμε το χαρτί και το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Το αφήνουμε έκεί μέχρι να κρυώσει εντελώς.
-Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι , βράζοντας τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 2-3 λεπτά.
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα : Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ για 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε το ποτό και στη συνέχεια την πραλίνα . Χτυπάμε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά ή πραλίνα και αφήνουμε την κρέμα μας στην άρκη.
Τότε ετοιμάζουμε το γλυκό : Ξετυλίγουμε το κρύο πλέον παντεσπάνι και το ραντίζουμε με το μισό σιρόπι. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την πραλίνα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί το τριμμένο φουντούκι. Τότε τυλίγουμε πάλι το παντεσπάνι σε ρολό και το μεταφέρουμε με προσοχή στην πιατέλα . Εκεί σιροπιάζουμε το ρολό με το υπόλοιπο σιρόπι και “χτίζουμε” το γλυκό με την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει κάνοντας ανάγλυφα σχέδια με τη βοήθεια της σπάτουλας. Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τις νιφάδες σοκολάτας. Παγώνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...