tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Είναι μεσημέρι Παρασκευής κι εγώ με πολλή σπουδή έχω “πιάσει συναίσθημα” chef με αστέρια της michelin και ετοιμάζω ένα γκουρμέ φαγητό με πολύ μεράκι κι άλλη τόση περηφάνεια. Σε αυτή τη φάση της δημιουργηκότητάς μου και του μαγειρικού μου οίστρου με  πλησιάζει ο σύζυγος όλο περιέργεια και με ρωτά τι φτιάχνω. Εγώ του περιέγραψα τα κατορθώματά μου με ιδιαίτερο καμάρι κι εκείνος μου απάντησε τόσο απλά και τόσο ρομαντικά που με αφόπλισε και με  “γείωσε” πάραυτα : Ένα κέικ που να μοσχοβολά ελαιόλαδο και ξύσμα πορτοκαλιού , σαν αυτό που  μου έφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήμουν παιδί , μπορείς να φτιάξεις; Δεν ήθελα και πολλά παρακάλια...Σε δυο ώρες  περίπου το κέικ ήταν ήδη στον πάγκο της κουζίνας κι ήταν υπέροχο!

keik elaiolado portokali1

Υλικά:

2 1/2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

1 κούπα ζάχαρη

4 αυγά

1 κούπαα ελαιόλαδο

1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι

1 φακελάκι μπέικιν

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 βανίλια

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

keik elaiolado portokali2keik elaiolado portokali3keik elaiolado portokali4keik elaiolado portokali5keik elaiolado portokali6keik elaiolado portokali7keik elaiolado portokali8keik elaiolado portokali9keik elaiolado portokali10keik elaiolado portokali11

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα , το ξύσμα και τη βανίλια. Συνεχίζουμε με το χυμό πορτοκαλιού και τέλος με το αλεύρι με το μπέικιν που το προσθέτουμε στο μίγμα σιγά-σιγά σε δόσεις. Αδειάζουμε το μίγμα σε μια αντικολλητική φόρμα 26 εκ. ή σε απλό στρογγυλό ταψί αυτής της διάστασης που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα . Τα τελευταία 10 λεπτά σκεπάζουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνειά του. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά ψημένο κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιρού.

Περιμένουμε να κρυώσει , το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε σχάρα για να στεγνώσει καλά. Τότε το τοποθετούμε στην πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια , πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Σάτυ , ευχαριστώ για τη φωτογραφία με τα πορτοκάλια! ;) 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...