tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τρυπητό κέικ σοκολάτας (chocolate poke cake)

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Καθώς έκανα μια περιήγηση στο μαγικό κόσμο του instagram βλέπω μια φωτογραφία που μου πήρε τα μυαλά. Ένα ζουμερό σοκολατένιο κέικ με γέμιση σοκολάτας  που ξεχείλιζε ατίθαση από εδώ κι από έκεί και πλαισιωμένο με μια σοκολατένια επικάλυψη. Το θέαμα ήταν πολύ δελεαστικό για να το προσπεράσω κι έτσι αποφάσισα να αναζητήσω την συνταγή και να περάσω χωρίς χρονοτριβή στο παρασύνθημα. Ετσι κι έγινε : η συμπαθέστατη foodblogger , Αμερικάνικης καταγωγής με τις αναλυτικές της οδηγίες και την πολύ σωστή συνταγή της με οδήγησε στο να φτιάξω ένα υπέροχο pokecake. Το συγκεκριμένο είδος κέικ είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική με ένα σωρό παραλλαγές και βασίζεται στη μέθοδο της δημιουργίας οπών και το γεμισμά τους με ένα ζουμερό υλικό που δημιουργεί μια χρωματική αλλά και γευστική εναλλαγή. Όταν ήρθε η ώρα να το γράψω και να το ονοματίσω κάπως πιο…ελληνικά αποφάσισα να το ονομάσω “τρυπητό” (κατά το σιροπιαστό , γεμιστό κλπ) και μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση για παρόμοια ονομασία (τι σύμπτωση!!!) ανακάλυψα ότι μια ελληνίδα foodblogger είχε σχεδόν την ίδια ιδέα με μένα και το ονόμασε “κεικ τρυπάτο” ενώ η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη με περίμενε όταν ανακάλυψα στο τέλος του άρθρου της ότι η πηγή της εμπνευσής της ήταν ακριβώς η ίδια με μένα , δηλαδή η συγκεκριμένη Αμερικανίδα foodblogger! Συμπέρασμα; ο κόσμος , ακόμα κι αυτός του διαδικτύου , όσο κι αν φαίνεται χαοτικός είναι πολύ μικρός ενώ το τρυπητό κέικ είναι μια πανδαισία!!!

Υ.Γ. για τις συμπτώσεις που περιέγραψα , ομολογώ με ειλικρίνεια πως δεν υπερέβαλα καθόλου και περιέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Στο τέλος θα παραθέσω links και από το “ελληνικό τρυπάτο” και από το “αμερικάνικο poke cake”.

poke cake1

Υλικά:

Για το κέικ:

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. κακάο

350 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. μπέικιν

1 κ.γλ. σόδα

1 τσιμπιά αλάτι

3 αυγά

200 ml γάλα

220 ml ηλιέλαιο

100 ml ποτό (εγώ έβαλα κουαντρώ)

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

100 ml βραστό νερό

Για τη γέμιση:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

150 γρ. κουβαρτούρα

100 ml ποτό

Για την επικάλυψη:

400 ml κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο

4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. κακάο

Σταγόνες σοκολάτας για την επιφάνεια

poke cake2poke cake3poke cake4poke cake5poke cake6poke cake7poke cake8poke cake9poke cake10poke cake11poke cake12poke cake13poke cake14poke cake15poke cake16poke cake17poke cake18poke cake19poke cake20poke cake21

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ: Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το κακάο και το μπέικιν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.

Ρίχνω στον κάδο του μίξερ τα αυγά , το γάλα , το ηλιέλαιο , το ποτό και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς. Ρίχνω τότε τα στερεά σιγά σιγά και ενώνω τα δυο μίγματα. Τέλος προσθέτω το βραστό νερό και χτυπάω για λίγο ακόμα. Αδειάζω το μίγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί 22x32 και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , στην κάτω σχάρα για 40-45 λεπτά

Περιμένω να κρυώσει ελαφρά και τότε με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας σχηματίζω οπές συμμετρικά σε όλο το κέικ.

Ετοιμάζω τότε τη σοκολατένια γέμιση: Ρίχνω σε μια μικρή κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα και την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύω διαρκώς μέχρι λιώσει η κουβερτούρα και να σχηματιστεί ένα βελούδινο , λείο σοκολατένιο μίγμα. Προσθέτω τέλος το ποτό και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό. Δε θέλω να βράσει το σιρόπι , μόνο να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζω τότε το σιρόπι πάνω από το τρυπητό κέικ φροντίζοντας να καλυφθούν απόλυτα τα κενά που έχουμε σχηματίσει. Διορθώνουμε την επιφάνεια απλώνοντας παντού το σοκολατένιο σιρόπι.

Τέλος φροντίζουμε να είναι ο κάδος του μίξερ εντελώς στεγνός και  ρίχνουμε εκεί την κρύα κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να σχηματιστεί σαντιγύ και προσθέτουμε σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα την άχνη και το κακάο.

Απλώνουμε την επικάλυψη κακάο σε όλη την επιφάνεια του γλυκού , σκορπίζουμε από πάνω τις σταγόνες σοκολάτας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Πηγές : http://kouzinista.gr/2016/06/24/chocolate-poke-cake/

https://www.lifeloveandsugar.com/chocolate-poke-cake/

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...