tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και βούτυρο (νηστίσιμο)

Θα μπορούσα να αναφέρω σαν πρώτο χαρακτηριστικό  πως το κέικ αυτό ικανοποιεί τις διατροφικές τάσεις της εποχής , θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω vegan και να σταματήσω εκεί! Όμως θα προτιμήσω να σταθώ στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα πεντανόστιμο , κλασικό , νηστίσιμο κέικ , ότι πρόκειται για μια αγαπημένη συνταγή που θα την χαρακτήριζα σαν παραλλαγή τη γνωστής φανουρόπιτας προσθέτοντας απλά λίγο κακάο και κομμάτια κουβερτούρας που αυτομάτως το μετατρέπουν σε ένα υπέροχο , δελεαστικό σοκολατένιο κέικ …κι αυτό νομίζω είναι αρκετό! Δες το και θα καταλάβεις.

vegan chococake1

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ μπέικιν

1 κ.σ. κακάο

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

1/2 κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 κ.γλ. σόδα (διαλυμένη μέσα στο χυμό)

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γλ. κανέλα+λίγο γαρύφαλλο

1 κ.σ. ξύδι

100 γρ. κουβερτούρα

1/2 κούπα σταφίδες

1 σφηνάκι κονιάκ

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

vegan chococake2vegan chococake3vegan chococake4vegan chococake5vegan chococake6vegan chococake7vegan chococake8vegan chococake9vegan chococake10vegan chococake11vegan chococake12vegan chococake13vegan chococake14vegan chococake15vegan chococake16vegan chococake17

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε τις σταφίδες και τις ραντίζουμε με το κονιάκ.

Στη βάση κοπής κόβουμε την κουβερτούρα.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το λάδι κι ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το ξύσμα και το ξύδι κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Συνεχίζουμε με το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα τα οποία φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πάνω από το μπωλ ανάμιξης  γιατί θα φουσκώσει ο χυμός και θα χυθεί. Αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και την χοντροκομμένη κουβερτούρα και τα ενσωνατώνουμε κι αυτά στο μίγμα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 45 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε πιο λεπτό το κέικ το ψήνουμε σε πιο μεγάλη φόρμα 22-24 εκ. αλλά μειώνουμε λίγο το χρόνο ψησίματος.

Όταν ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς , πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με αποσπώμενη βάση ώστε να μη χρειαστεί να ξεφορμάρουμε το κέικ γιατί καθώς δεν περιέχει αυγά , δε διαθέτει μεγάλη συνοχή κι υπάρχει περίπτωση να σπάσει στο ξεφορμάρισμα.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...