tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γεμιστά γλυκά ψωμάκια

Φτιάχνουμε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: γλυκά, αφράτα, μυρωδάτα, λαχταριστά, γεμιστά ψωμάκια με υπέροχη ζύμη και παιχνιδιάρικο σχέδιο γιατί στην απόλαυση του φαγητού  ή του γλυκού  δεν έχουν δικαίωμα μόνο η γλώσσα, ο ουρανίσκος και το στομάχι αλλά και το μάτι! Προϊδεάζουμε λοιπόν για μια ξεχωριστή νοστιμιά και στη συνέχεια έρχεται κι η πρώτη μπουκιά όπου το αφράτο ζυμαράκι “μπερδεύεται” γλυκά με την πραλίνα φουντουκιού ή την μαρμελάδα ή την κρέμα κάστανου…και επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά!

grammota briosakia

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)

200 γρ.  χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 αυγά

1 βανίλια

100 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:

Κρέμα πραλίνα

Ή κρέμα κάστανου

Ή μαρμελάδα

brioche lemoni5brioche lemoni6brioche lemoni7brioche lemoni8grammota briosakia2grammota briosakia3grammota briosakia4grammota briosakia5grammota briosakia6grammota briosakia7grammota briosakia8grammota briosakia9grammota briosakia10grammota briosakia11grammota briosakia13grammota briosakia1

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά και τα χτυπάμε  με τον γάντζο για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που κολλάει ελαφρά. Συνεχίζοντας το χτύπημα-ζύμωμα προσθέτουμε το βούτυρο σιγά σιγά κομμένο σε κυβάκια. Περιμένουμε να ενσωματωθεί το κάθε κομμάτι πριν ρίξουμε το επόμενο. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα, αφού όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο εύπλαστη γίνεται η ζύμη μας.  Όταν τελειώσουμε με το βούτυρο θα έχει σχηματιστεί μια όμορφη, λεία ζύμη. Την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μπωλ. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι, κάνουμε λίγα διπλώματα και σχηματίζουμε  μία λεία, όμορφη μπάλα! Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14-16 κομμάτια (ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα θέλουμε) και πλάθουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι σε μικρή μπαλίτσα. Απλώνουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι 10x15 εκ. περίπου και τοποθετούμε στο ένα άκρο μια κουταλιά γέμιση την οποία απλώνουμε στη μισή επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε λωρίδες στην άλλη μισή επιφάνεια και ρολάρουμε ξεκινώντας από την πλευρά της γέμισης κλείνοντας τα άκρα ώστε να καταλήξουμε στην χαραγμένη πλευρά και να σχηματιστεί το σχέδιο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια , αραδιάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 40-50 λεπτά. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο μέχρι να ροδίσουν. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...