tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φωλίτσες με φύλλο κρούστας και σοκολάτα

Είναι γεγονός ότι στη ζωή μας πολλές φορές βλέπουμε πράγματα μπροστά μας που φαντάζουν στα μάτια μας ακατόρθωτα ή πολύ δύσκολα . Πρέπει όμως πρώτα να ερευνούμε καλά κάτι , να το προσπαθούμε και μετά έχουμε το δικαίωμα να πούμε “σηκώνω τα χέρια ψηλά , δεν μπορώ” , αν και με μαθηματική ακρίβεια , όταν εγκύψουμε πάνω σε κάτι με αγάπη και ενδιαφέρον στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Θα μου πείτε γιατί τα λες όλα αυτά ; Γιατί η ζωή καμιά φορά μας διδάσκει μέσα από μικροπράγματα…έτσι έλεγα κάποτε για αυτό το γλυκάκι : εγώ να το καταφέρω; είναι πολύ δύσκολο …έλα όμως που είναι πανεύκολο , σχεδόν διασκεδαστικό , αρκεί να το ψάξει κανείς….

Δείτε το :

folitses1

Υλικά :

1 πακέτο φύλλο κρούστας

150 γρ. βούτυρο (ή ανάμικτο με ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)

Για το σιρόπι :

1 1/2 κούπες ζάχαρη

3/4 κούπας νερό

1 κ.γλ. γλυκόζη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για τη γέμιση :

200 γρ. κουβερτούρα

130 γρ. κρέμα γάλακτος (μπορεί να είναι και χαμηλών λιπαρών)

1 κ.σ. βούτυρο

Ζαχαρωτά ή πολύχρωμη τρούφα ή ολόκληρα φουντούκια ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης  για το γαρνίρισμα

 

folitses2folitses3folitses4folitses5folitses6folitses7folitses8folitses9folitses10folitses11folitses12folitses13

Εκτέλση:

-Τοποθετούμε πάνω στον πάγκο εργασίας τα φύλλα με τη στενή τους πλευρά προς το μέρος μας . Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο ώστε να υγροποιηθεί και να βουτυρώσουμε ένα ένα τα φύλλα . Κάθε ένα λοιπόν , πρώτα το βουτυρώνουμε , παίρνουμε μια βελόνα πλεξίματος και ρολάρουμε το βουτυρωμένο φύλλο γύρω απ’ αυτή αφήνοντας μόνο δύο δάχτυλα στο τέλος , ώστε να αποτελέσει τη βάση της φωλίτσας που θα "καθίσει" μέσα η γέμιση . Σουρώνουμε τότε το φύλλο σπρώχνοντάς το με τα χέρια μας κι από τις δύο πλευρές ώστε να αποκτήσει το μισό μήκος . Αφαιρούμε τότε τη βελόνα , κόβουμε το σουρωμένο φυλλαράκι στα δύο και το κάθε ένα κομμάτι το στρίβουμε σχηματίζοντας και από μια φωλίτσα . Τα αραδιάζουμε όλα στο ταψί δουλεύοντας κατά τον ίδιο τρόπο . Αν έχει περισσέψει λίγο βουτυράκι το μοιράζουμε με το πινέλο πάνω από την κάθε φωλίτσα .

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 35λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν οι φωλίτσες πολύ καλά .

Όταν ψηθούν περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι , βράζοντας τα υλικά του σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά . Σιροπιάζουμε τις ήδη κρύες φωλίτσες με προσοχή καθώς το σιρόπι είναι καυτό . Τις αφήνουμε να κρυώσουν και πάλι .

-Ετοιμάζουμε τότε τη σοκολατένια γέμιση : σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα ζεσταίνουμε κομματιασμένη την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος . Ανακατεύουμε πολύ επίμονα με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει και το τελευταίο κομματάκι κουβερτούρας και να έχουμε ένα βελούδινο μίγμα . Τότε προσθέτουμε και το βοιύτυρο και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό -Αδειάζουμε τότε κουταλιές από τη γέμιση μέσα στο κέντρο της κάθε φωλίτσας . Στολίζουμε κατά το γούστο μας και τα γλυκάκια μας είναι έτοιμα .

Καλή επιτυχία!

Δυο λόγια ακόμα :

-Ευχαριστώ τη φίλη Εύα Χωριάτη από το Ηράκλειο Κρήτης που ανακάλυψε τη συνταγή στο site "Συνταγές της παρέας" και με πρότρεψε να τη δοκιμάσω!  Πηγή : https://www.sintagespareas.gr/sintages/siropiastes-folitses-sokolatas.html

-Σαν γέμιση μπορούμε να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό υλικά : Ανάμικτους τριμμένους ξηρούς καρπούς και κερασάκι μαρασκίνο , λίγη κρέμα πατισερί ή ακόμα και πραλίνα φουντουκιού ή πουρέ κάστανου…ή ό,τι βάλει ο νους….

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...