tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Καταΐφι γλυκό με τυρί κρέμα και άρωμα ανθόνερου

Αρώματα νοσταλγικά , αγαπημένα που μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και άλλες εποχές…Το γλυκάκι αυτό , το αγαπώ για τη βελούδινη υφή του , την απαλή σαν αεράκι γεύση του και το διακριτικό του άρωμα με το ανθόνερο και το ξύσμα λεμονιού να αγκαλιάζονται γλυκά ενώ το λίγο βουτυράκι να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του... όσο ακριβώς πρέπει . Το καταΐφι είναι ροδοψημένο, τραγανό , σιροπιασμένο και γεμιστό με μια δροσερή κρέμα τυριού…Δεν ξέρω αν σας έπεισα να το δοκιμάσετε , εκείνο που ξέρω είναι ότι το γλυκό αυτό είναι αγαπημένο , αρχοντικό και δελεαστικό…ιδανικό σαν επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα!
Δείτε το :

sa kioynefe1
Υλικά (για ένα πυρέξ 35x25):


1 πακέτο φύλλο καταΐφι
75 γρ. λιωμένο βούτυρο + 75 γρ. ηλιέλαιο
600 γρ. κρέμα τυρί
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
Για το σιρόπι :
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 κ.σ. ανθόνερο
2-3 φέτες λεμόνι
Λίγο χυμό λεμονιού (περίπου 3 κ.σ.)

{webgallery}

sa kioynefe2sa kioynefe3sa kioynefe4sa kioynefe5sa kioynefe6sa kioynefe7sa kioynefe8sa kioynefe9sa kioynefe10sa kioynefe11sa kioynefe12sa kioynefe13sa kioynefe14sa kioynefe15

{/webgallery}
Εκτέλεση :

Ξεπαγώνουμε το φύλλο και το ξεχωρίζουμε πολύ σχολαστικά ώστε να μην είναι σε κανένα σημείο “κολλημένο” . Ενώνουμε το ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο . Παίρνουμε τότε τη μισή ποσότητα από το φύλλο και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ αφού το έχουμε βουτρώσει ελαφρά . Το ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου-ηλιέλαιου .
Χτυπάμε στο μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με την άχνη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά . Όταν πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , βελούδινο μίγμα το αδειάζουμε πάνω από το στρωμένο καταΐφι και το απλώνουμε με σπάτουλα .
Σκεπάζουμε την κρέμα με το άλλο μισό φύλλο και τελειώνουμε βουτυρώνοντας την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για μια ώρα μέχρι να χρυσίσει το γλυκό .
Όταν είναι έτοιμο , τα βγάζουμε από το φούρνο  για να κρυώσει ελαφρά και τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα , σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά . Απομακρύνουμε από την εστία και σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό με προσοχή . Περιμένουμε να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι και να κρυώσει λίγο το γλυκό . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Χλιαρό είναι υπέροχο !
Προτάσεις σερβιρίσματος : Με ξηρούς καρπούς (κυρίως φυστίκι Αιγίνης) , παγωτό καϊμάκι και γλυκό του κουταλιού περγαμότο ή λεμόνι !
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...