tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σταφιδόψωμα

Αυτή την εξαιρετική συνταγή για σταφιδόψωμα την κάνω χρόνια γιατί είναι απλή , πετυχημένη , σχεδόν διασκεδαστική! Όσο για το αποτέλεσμα; Εξίσου εξαιρετικό. Τα σταφιδόψωμα τα αγαπάμε όλοι, μικροί και μεγάλοι και τα προτιμάμε σαν κολατσιό αφράτα και νόστιμα , κλασικά κι αγαπημένα καθώς είναι. Η αυθεντική συνταγή προτείνει μέσα και άρωμα από μαχλέπι και κακουλέ . Σ’ αυτή την περίπτωση , δε διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τα τσουρέκια . Εγώ πολύ συχνά , παραλείπω τα δύο αυτά αρωματικά (τα οποία είνια έξοχα) και προσθέτω μπόλικη κανέλα…Ούτως ή άλλως γίνονται ανάρπαστα…
Ας τα φτιάξουμε:

stafidocoma1
Υλικά:


600 γρ. σκληρό αλεύρι
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
400 ml. χλιαρό , φρέσκο γάλα
200 γρ.  σταφίδες
1 αυγό χτυπημένο
50-80  γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Κανέλα (κατά βούληση)
ή 1/2 κ.γλ.μαχλέπι + 1/2 κ.γλ. κακουλέ τριμμένα
Για την επιφάνεια:
1 αυγό
3 κ.σ. γάλα εβαπορέ
2 κ.γλ. ζάχαρη άχνη
Και λίγο σουσάμι

stafidocoma3stafidocoma5stafidocoma6stafidocoma7stafidocoma8stafidocoma9stafidocoma10stafidopsoma1stafidopsoma2stafidopsoma3stafidopsoma4stafidopsoma5stafidopsoma6stafidopsoma7stafidocoma15stafidocoma16stafidocoma17stafidopsoma8


Εκτέλεση :
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά (αλεύρι , σταφίδες , ζάχαρη , μαγιά , αρωματικά) κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο που είναι το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα και παράλληλα σε ένα μπωλ ρίχνουμε το γάλα , το λιωμένο βούτυρο και το αυγό και τα ενώνουμε ανακατεύοντας με το σύρμα . Ρίχνουμε τότε το υγρό μίγμα μέσα στον κάδο και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-10 λεπτά , μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ομοιογενοποιείται και μαζεύεται γύρω από το γάντζο σα μπάλα . Τότε αδειάζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ , το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο . Μεταφέρουμε τότε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας που την έχουμε αλευρώσει και τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια . Ίσως κολλάει λιγάκι , οπότε πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι . Χωρίζουμε  τότε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη , τα πλάθουμε σε μπάλες και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα . Αφήνουμε τα σταφιδόψωμα για μισή - μία ώρα να ξαναφουσκώσουν , και αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου την επιφάνεια με τα υλικά που αναφέρουμε (αυγό , εβαπορέ , άχνη) τα οποία έχουμε χτυπήσει απλά με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά!
Όταν κρυώσουν ελαφρά , τα κλείνουμε καλά σε μπωλ αφαιρώντας τον αέρα ή σε σακκούλα τροφίμων καλά κλεισμένη για να διατηρηθούν αφράτα και φρέσκα.
Καλή επιτυχία!
Λίγα λόγια ακόμα:
-Φυσικά μπορούμε να ζυμώσουμε τα σταφιδόψωμα με τα χέρια μας αν δε διαθέτουμε μεγάλο μίξερ ή το ειδικό εξάρτημα για ζυμώματα.
-Την εξαιρετική και πετυχημένη αυτή συνταγή βρήκα στο καταπληκτικό blog "syntages apo spiti". Eίναι από τα πρώτα blogs που “ξεκοκκάλιζα” καθημερινά όταν πρωτομπήκα στο χώρο του διαδικτύου και των συνταγών . Είναι πολύ πλούσιο και γεμάτο ενδιαφέρουσες και προσιτές συνταγές. Ευχαριστώ τη Μαργαρίτα Λαφαζανίδου γι’ αυτό!
-Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω με πολλή αγάπη στη Δήμητρα από το Αγρίνιο και στα δυο της κοριτσάκια και την ευχαριστώ πολύ για τα καλά της λόγια και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...