tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Προφιτερόλ

Μια διασκεδαστική παραπομπή στην πασίγνωστη κινηματογραφική σκηνή του Γ. Κωνσταντίνου από τα ¨Χτυποκάρδια στο θρανίο” , στο ζαχαροπλαστείο που προσπαθεί να περιγράψει το γλύκισμα στο γυάλινο μπωλ που είναι όλο σαντιγύ και σοκολάτα (και κάνει 7 δρχ.) θα ήταν μια καλή ίδέα…Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αναφερθώ στην ιστορία του προφιτερόλ που ξεκινάει στις αρχές του 16ου αι. και είναι γεμιστά choux με παγωτό βανίλια και λουσμένα με ζεστή σοκολάτα…Όλα τα υπόλοιπα είναι παραλλαγές και εμπορικές προσαρμογές με κυριότερη αυτή με τη γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής και την πλούσια ganache σοκλάτας…Ωστόσο θα σας παραπέμψω στη φωτογραφία και μόνο και θα σας προτρέψω να το δοκιμάσετε χωρίς χρονοτριβή…..

profiterol1

Υλικά :


1 δόση ζύμη για choux (βλ.βασική συνταγή)
Για την κρέμα της γέμισης:
750 γρ. φρέσκο γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
40 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κάστερ πάουντερ
2 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη ganache σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. βούτυρο
1 κ.γλ. μέλι

profiterol2profiterol3profiterol4profiterol5profiterol6profiterol7profiterol8profiterol9profiterol10profiterol11profiterol12profiterol13v14profiterol15profiterol16profiterol17


Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε τα choux σύμφωνα με τη βασική συνταγή . Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε κι από την προηγούμενη μέρα.
-Ετοιμάζουμε την κρέμα για τη γέμιση: Ρίχνουμε  το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την κάστερ πάουντερ , τις βανίλιες , τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το σύρμα και όταν ζεστάνει το γάλα αρκετά , παίρνουμε δύο μεγάλες κουταλιές , τις προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Αδειάζουμε τότε το περιεγχόμενο του μπωλ μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε. Όταν έρθει σε βρασμό , ζωηρεύουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν είναι ετοιμη αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά , προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί εντελώς με την κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε γυάλινο σκεύος , τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά!.
-Ετοιμάζουμε την ganache σοκολάτας: Βάζουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για δύο λεπτά (ή τα λιώνουμε σε μπαιν-μαρί) . Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν εντελώς τα δύο υλικά και να πετύχουμε μια παχύρρευστη , βελούδινη σοκολατένια σάλτσα. Προσθέτουμε τότε το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε άλλο λίγο.
Ετοιμάζουμε το προφιτερόλ: Με ένα μαχαίρι κάνουμε ένα μικρό άνοιγμα στο πλάι , σε κάθε ένα σουδάκι. Γεμίζουμε το κορνέ με την κρέμα της γέμισης και επιλέγουμε μια πλατιά “μύτη”. Γεμίζουμε με προσοχή ένα-ένα τα σουδάκια με μπόλικη κρέμα και τα αραδιάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και λίγη από τη ganache σοκολάτας. Τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ένα λόφο από γεμισμένα σουδάκια. Με τη λίγη κρέμα γέμισης που περισσεύει συμπληρώνουμε τα κενά ανάμεσα στα στοιβαγμένα σουδάκια.  Τέλος περιλούζουμε όλο το σύνολο με τη ganache σοκολάτας . Σερβίρουμε αμέσως…κι αφήνουμε τους καλεσμένους μας να τσακωθούν στη μοιρασιά :)
Σημ. : Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε ατομικά προφιτερόλ με τα ίδια υλικά , τοποθετώντας γεμισμένα σουδάκια δύο-δύο σε ποτήρια ή μπωλάκια περιλούζοντάς τα με λίγη από τη ganache σοκολάτας κάθε φορά.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...