tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα με βερύκοκα και κρέμα αμυγδάλου

Μακάρι να μπορούσα να “κλείσω” στον τίτλο , στην περιγραφή και στις φωτογραφίες , όσο επιτυχημένες και ζωντανές και να είναι , τη νοστιμιά και την μοναδική ελαφριά γεύση αυτής της τάρτας. Εκτός από το αγαπημένο , δροσερό βερύκοκο που όλοι αγαπάμε , είναι αυτή η βουτυρένια , αρωματική βάση ΚΑΙ αυτή η αέρινη , ασυναγώνιστη κρέμα με μαρέγκα και πούδρα αμυγδάλου που κάνει αυτή την τάρτα ξεχωριστή. Την έχω ανακαλύψει εδώ και χρόνια σε ένα περιοδικό με συνταγές (real taste / style 8/04/2012) και την έχω αγαπήσει…Είναι αυτή η αμυγδαλόκρεμα που με δελέασε , μου έκλεισε το μάτι κι εγώ υπέκυψα χωρίς πολλή σκέψη..Το απότέλεσμα μιλάει από μόνο του….

tarta verykoko1

Υλικά:

Για τη βάση:

160 γρ. αλεύρι

100 γρ. βούτυρο

Μια τσιμπιά αλάτι

60 γρ. ζάχαρη άχνη

20 γρ. (1 κ.σ.) πούδρα αμυγδάλου

1 αυγό

1 βανίλια

1 κουταλάκι του εσπρέσο μίγμα μπαχαρικών “σμυρνέικο-πολίτικο”

Για την κρέμα:

200 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο

40 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 (κοφτή) κ.σ. αλεύρι

80 γρ. ζάχαρη

3 ασπράδια αυγών

Και επιπλέον:

8-10 κομμάτια νεροκομπόστα βερύκοκο

Ζάχαρη άχνη

Λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ

tarta verykoko2tarta verykoko3tarta verykoko4:tarta verykoko5tarta verykoko6tarta verykoko7

tarta verykoko8tarta verykoko9tarta verykoko10tarta verykoko11tarta verykoko12tarta verykoko13tarta verykoko14tarta verykoko15tarta verykoko16tarta verykoko17tarta verykoko18tarta verykoko19tarta verykoko20tarta verykoko21tarta verykoko22tarta verykoko23

Εκτέλση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη και το αλάτι για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λευκή , βελούδινη κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου (20 γρ.) , τη βανίλια , το μίγμα μπαχαρικών , το αυγό και τέλος το αλεύρι σε δυο δόσεις. Όταν προσθέσουμε το αλεύρι δεν το δουλεύουμε πολύ , ίσα μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το κολλώδες μίγμα σε μεμβράνη , το τυλίγουμε σε μπάλα και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Τότε το απλώνουμε με τα χέρια σε μια ταρτιέρα (24 εκ.) φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματά της και αφήνουμε τη βάση στην άκρη.

Σε ένα μικρό  μπωλ ανακατεύουμε την πούδρα αμυγδάλου (40 γρ.) με το αλεύρι (1 κ.σ.) και με τη μισή ζάχαρη (40 γρ.) .

Φροντίζουμε να έχουμε τον κάδο του μίξερ καθαρό και εντελώς στεγνό και χτυπάμε για αρκετά λεπτά τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να στέκονται . Τότε προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Αμέσως μετά προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα αλευριού-ζάχαρης-αμυγδαλόπουδρας στη μαρέγκα και ενώνουμε με προσοχή κάνοντας κυκλικές , απαλές κινήσεις με μια μαρίζ. Η κρέμα αμυγδάλου είναι έτοιμη!

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα στη βάση της τάρτας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι .

Από πάνω απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου και πάνω απ’ αυτήν αραδιάζουμε τα βερύκοκα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα του φούρνου , με την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή. (Χρησιμοποιούμε μια πιάστρα ή γάντι σιλικόνης για να το πετύχουμε). Ψήνουμε για μισή ώρα και αφού κλείσουμε τη θερμοκρασία αφήνουμε μέσα την τάρτα για άλλα δέκα λεπτά. Τότε γαρνίρουμε την τάρτα με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

Σημ. : Το "σμυρνέικο-πολίτικο" μίγμα μπαχαρικών θα το βρούμε στα μπαχαράδικα ή σε επιλεγμένα καταστήματα. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ετοιμάζουμε ένα μίγμα με κανέλα , γαρύφαλλο , μπαχάρι , μοσχοκάρυδο , γλυκάνισο και κάρδαμο...Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού και μια βανίλια ακόμα!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...