tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Panettone , το Ιταλικό τσουρέκι των Χριστουγέννων

Το αφράτο , το εντυπωσιακό , το υπέροχο γλύκισμα των Χριστουγέννων με το χαρακτηριστικό , καμαρωτό του σχήμα έρχεται από την Ιταλία και θυμίζει το δικό μας τσουρέκι αλλά και το Γερμανικό στόλεν . Εκτός από το σχήμα του το χαρακτηρίζει και η παρουσία ψιλοκομμένων φρούτων σε φρουί γλασέ που μαζί με τα αρώματα των εσπεριδοειδών του χαρίζει φίνο , διακριτικό άρωμα. Τα Χριστούγεννα το συναντάμε παντού , από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων , μέχρι τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς , τα ζαχαροπλαστεία , τα παντοπωλεία κλπ…Σπάνια όμως η γεύση του θα έχει αυτό το “κάτι” που θα κάνει τη διαφορά αφού αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μια τυποποιημένη και αδιάφορη γεύση. Ωστόσο κυκλοφορούν κάμποσες συνταγές στο διαδίκτυο και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο γλύκισμα με έκανε να το ψάξω. Με πολλή χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το καλύτερο panettone που δοκίμασα ποτέ και το έχω καθιερώσει ασυζητητί!

panettone25

Υλικά:

150 ml ζεστό γάλα 

3 αυγά

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. σκληρό αλεύρι

1 τσιμπιά αλάτι

80 γρ. ζάχαρη

25 γρ. νωπή μαγιά 

Ξυσμα από ένα πορτοκάλι

100 γρ. ψιλοκομμένα φρούτα φρουί γλασέ (κόντιτα)

100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

panettone2panettone3panettone4panettone5panettone6panettone7panettone8panettone9panettone10panettone11panettone12panettone13panettone14panettone15panettone16panettone18panettone23panettone17panettone19panettone20panettone22panettone21

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τη νωπή μαγιά. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά. Τότε προσθέτουμε μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 70 γρ. από το αλεύρι της συνταγής. Τα ανακατεύουμε κι αυτά με το σύρμα και όταν γίνουν μια λεία και παχύρευστη κρέμα σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει περίπου 45 λεπτά. Αυτό είναι το προζύμι.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι , την υπόλοιπη ζάχαρη , το προζύμι που μόλις ετοιμάσαμε , τα αυγά χτυπημένα , το αλάτι , το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το ξύσμα.

Τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα “γάντζο” που είναι ειδικό για ζυμώματα και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν για περίπου 5 λεπτά. Βοηθάμε αν χρειαστεί με μια σπάτουλα.

Τότε αδειάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη που έχουμε αλείψει τα τοιχώματά της με βούτυρο και αφού σκεπάσουμε με μια πετσέτα την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της. Την ξαναμεταφέρουμε τότε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε εκεί τα ψιλοκομμένα φρουτάκια και τις σταγόνες κουβερτούρας. Ζυμώνουμε δυνατά για 2-3 μέχρι να μοιραστούν τα υλικά ανάμεσα στη ζύμη και την αδειάζουμε με προσοχή σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. (εγώ χρησιμοιπώ ταψάκι σιλικόνης) . Στα τοιχώματά του τυλίγουμε περιμετρικά  ένα φύλλο λαδόκολλας το οποίο έχουμε διπλώσει στα δύο κατά μήκος! Εγώ χρησιμοποιώ έναν συνδετήρα ώστε να είναι σταθερό το αντικολλητικό χαρτί και να μην υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει με ο φούσκωμα της ζύμης.

Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη  λοιπόν και περιμένουμε να ξαναφουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήνουμε τότε το panettone σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 30 λεπτά περίπου τοποθετώντας το στην προτελευταία σχάρα και άλλα 10 λεπτά κατεβάζοντας τη σχάρα στον πάτο του φούρνου και τοποθετώντας αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια ώστε να μην αρπάξει το panettone. Όταν ψηθεί , το βγάζουμε από το φούρνο , περιμένουμε να κρυώσει , αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Πηγή για το καλύτερο panettone που έχω δοκιμάσει εδώ , με ελάχιστες αλλαγές!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...