tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κολοκυθόπιτα ρολό με μέλι

Τι τις ήθελα τις συναναστροφές με τις Ηπειρώτισσες; Αυτές να φτιάχνουν τα τοπικά , παραδοσιακά αριστουργήματα κι εγώ να τρέχω ξοπίσω λαχανιασμένη να προλάβω τις δοκιμές…όχι  ότι τα προλαβαίνω  όλα αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Αυτή η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δημιουργός της η πολύ καλή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου (κι άλλες της συνταγές κυριολεκτικά κοσμούν το site μου και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό). Εκτός από το χειροποίητο φύλλο και την αγαπημένη γέμιση με κίτρινο κολoκύθι εκείνο που κάνει τη διαφορά με αυτή την πίτα είναι το μέλωμά της στο τέλος με αγνό , ατόφιο , αδιάλυτο μέλι το οποίο κάθως είναι καυτή η πίτα ρέει νωχελικά και τρυπώνει ανάμεσα στις αναδιπλώσεις της μεταρέποντάς τη σε ένα γευστικό αριστούργημα.

hpeirotikh kolokythopita3

Υλικά:

Για το φύλλο:

300 γρ. σκληρό αλεύρι

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

300 γρ. χλιαρό νερό

10 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. ξύδι

Μια τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση:

750 γρ. τριμμένο κίτρινο κολοκύθι

250 γρ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη

1 φλ. τσ. σταφίδες

1/2 φλ.τσ. σουσάμι

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

Για τα φύλλα και το ψήσιμο:

1 φλ.τσ.  λάδι

1 χούφτα σουσάμι

Και για το σιρόπιασμα:

1 κούπα μέλι

kolokythopita rolo2kolokythopita rolo3kolokythopita rolo4kolokythopita rolo5kolokythopita rolo6kolokythopita rolo7kolokythopita rolo8kolokythopita rolo10kolokythopita rolo11kolokythopita rolo12kolokythopita rolo13kolokythopita rolo14kolokythopita rolo15kolokythopita rolo16kolokythopita rolo17kolokythopita rolo19kolokythopita rolo21kolokythopita rolo22kolokythopita rolo23kolokythopita rolo26kolokythopita rolo27kolokythopita rolo28kolokythopita rolo29kolokythopita rolo30hpeirotikh kolokythopita1hpeirotikh kolokythopita2kolokythopita rolo31hpeirotikh kolokythopita4

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για το φύλλο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά με τον γάντζο. Αν δεν έχουμε μίξερ , κάνουμε επίμονο ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι που να κολλάει ελαφρά στα χέρια . Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για δυο ωρίτσες τουλάχιστον.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφού τρίψουμε το κολοκύθι το τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει το κολοκύθι οπότε σε λίγη ώρα θα έχουν βγει τα υγρά του. Αφαιρούμε μέρος από αυτά τα υγρά τα οποία φυλάμε σε ένα μπωλ για το τέλος ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουμε μέσα στη γέμιση γιατί δε θέλουμε να στεγνώσει τελείως.  Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Στο μεταξύ παίρνουμε το ζυμάρι , το δουλεύουμε για λίγο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με διάστάσεις 30x55. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην μεγάλη πλευρά του , κατά μήκος το 1/6 από τη γέμιση. Με προσοχή τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Ρολάρουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα ισόπαχο μπαστούνι και τότε το διπλώνουμε στα δύο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί 30x40. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 5 φύλλα. Αφού τελειώσουμε με όλα τα ρολά λαδώνουμε την επιφάνειά τους με όλο το λάδι που περίσσεψε και από πάνω τα ραντίζουμε με μπόλικο από το υγρό που φυλάξαμε από το τριμμένο κολοκύθι. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια των ρολών και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , στην τελευταία σχάρα για 50 λεπτά περίπου.  Όταν βεβαιωθούμε ότι τα ρολά είναι καλοψημένα , βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιλούζουμε ομοιόμορφα με το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσουν , να τραβήξουν όλο το μέλι , να “ωριμάσει” το φύλλο (καλό είναι να περιμένουμε μια νύχτα) , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Σημ. : Φροντίζουμε να επιλέξουμε μέλι καλής ποιότητας και κατά προτίμηση κάποιο ανθόμελο μιας και η συγκεκριμένη ποικιλία έχει πιο ρευστή υφή.

H φίλη μου η Ελευθερία έχει μια εξαιρετική σελίδα  στο fb που λέγεται " μαγειρεύοντας με την "L" , και περιέχει διαλεχτές παραδοσιακές συνταγές αλλά και εξαιρετικές προτάσεις βασισμένες στην υγιεινή διατροφή. Τη συγκεκριμένη πίτα αλλά και ένα σωρό άλλες υπέροχες συνταγές θα ανακαλύψετε αν κάνετε κλικ εδώ!  https://www.facebook.com/cookingwithL/photos/a.842423705792616.1073741880.664704013564587/884773688224284/?type=3&hc_location=ufi

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...