tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μήλα με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά

Είναι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη. Σε λίγο μας αποχαιρετά τουλάχιστον τυπικά ο χειμώνας , ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας. Και σα να μη θέλει να τα παραδώσει μας αποχαιρετά με ένα ακόμα κύμα κακοκαιρίας , έναν σφοδρό χιονιά και άπειρο κρύο. Ωστόσο για μένα πάντα ο αποχωρισμός με το χειμώνα , την αγαπημένη μου εποχή είναι δύσκολος…Όσο κουραστικός κι αν ήταν πάντα μου αφήνει μια γλυκιά γεύση όμοια με τις ζεστές αγκαλιές που απολαμβάνουμε για να ζεσταθούμε και όμοια με τα γλυκά που τον συνοδεύουν , γλυκά γεμάτα αρώματα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Θα αποχαιρετήσω λοιπόν την αγαπημένη μου εποχή με μήλα βρασμένα σε σιρόπι από κόκκινο κρασί , μπαχαρικά και ροζ πιπέρι. Κι αν βρεθεί ανάμεσα στα δόντια σας κάποιος κόκκος ροζ πιπεριού μη διστάσετε να τον συντρίψετε…θα ξεχυθεί στον ουρανίσκο ένα εκρηκτικό , μεθυστικό άρωμα…

mhla kok. krasi1

Υλικά :

5-6 μήλα ανάλογα με το μέγεθος

600 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί

200 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι

1 ξύλο κανέλας

Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 κ.γλ. ροζ πιπέρι

mhla kok. krasi2mhla kok. krasi3mhla kok. krasi4mhla kok. krasi5mhla kok. krasi6mhla kok. krasi7mhla kok. krasi8mhla kok. krasi9mhla kok. krasi10mhla kok. krasi11

Εκτέλεση:

Κόβω τα μήλα στη μέση , καθαρίζω το κέντρο από τα κουκούτσια , καθαρίζω και τη σάρκα τους.

Κόβω επιφανειακά τη φλοίδα του πορτοκαλιού σε μικρές λωρίδες αποφεύγοντας το λευκό μέρος. Στίβω το πορτοκάλι και κρατάω το χυμό.

Ρίχνω μέσα σε μια κατσαρόλα το κρασί , τη ζάχαρη , τις φλοίδες πορτοκαλιού , το χυμό και τα μπαχαρικά , τοποθετώ στη φωτιά και περιμένω να έρθει σε σημείο βρασμού. Ανακατεύω για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και τότε προσθέτω τα μήλα. Χαμηλώνω τη φωτιά , μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω τα μήλα για μισή ώρα περίπου φροντίζοντας να είναι εντελώς βυθισμένα στο υγρό , αλλιώς τα γυρίζω κι απ' την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ελέγχω να είναι μαλακά αλλά όχι τόσο ώστε να λιώσουν , Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των μήλων αλλά κυρίως από την ποικιλία. Όταν τα μήλα είναι έτοιμα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω να βράζω το κρασί με τις φλοίδες και τα μπαχαρικά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά , να συμπυκνωθεί και να δέσει (αυτό θα πάρει περίπου 20-25 λεπτά. Τότε βουτάω πάλι μέσα τα μήλα ώστε να απορροφήσουν μια ποσότητα από το μελωμένο αυτό σιρόπι και τα τοποθετώ στο δίσκο. Τα περιλούζω με λίγο από το σιρόπι τους και τα σερβίρω.

Σημ. : Πρόκειται για εκπληκτικό επιδόρπιο που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ένα γεύμα.

Ταιριάζει πολύ με λίγο γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ.

Το σιρόπι που θα περισσέψει  είναι “μαγικό” και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για dressing σε πράσινες σαλάτες αλλά και σαν σάλτσα σε ψητό ταλαγάνι ή χαλούμι (εγγύηση)!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...