tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σοκολατοψωμάκια

Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα δεν πέτυχαν…Ήταν πολύ νόστιμα μα σφιχτά και όχι τόσο αφράτα όσο τα ήθελα , αλλά δεν παραιτήθηκα γιατί κάτι μου έλεγε πως αξίζουν μια και δυο προσπάθειες ακόμα μέχρι να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τη δεύτερη φορά , αφού μείωσα την ποσότητα του αλευριού και βελτίωσα τη ζύμη φτιάχνοντας ένα γρήγορο προζύμι , το θαύμα έγινε : αφράτα , μαλακά και ολόγλυκα μικρά ψωμάκια με γενναία δόση από τραγανά κομμάτια σπασμένης κουβερτούρας και διακριτικό άρωμα βανίλιας…

Ψωμάκια που τα τσακίζεις επί τόπου πριν προλάβεις να σερβίρεις τον καφέ , πριν προλάβει να κρυώσει το τσάι που έχεις στην κούπα , ψωμάκια που δίνεις στο παιδί για κολατσιό και το ευχαριστιέσαι κι εσύ κι εκείνο , ψωμάκια που αν δε φτιάξεις , απλά θα χάσεις….

sokolatopswmakia1

Υλικά για το γρήγορο προζύμι:

100 ml χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. μέλι

100 γρ. δυνατό αλεύρι  (για τσουρέκια)

Για τη ζύμη:

250 γρ. σκληρό αλεύρι

200 γρ. δυνατό αλεύρι

150 ml χλιαρό γάλα

65 ml ηλιέλαιο

130 γρ. ζάχαρη

1 αυγό χτυπημένο

1 κ.γλ. (γεμάτη) εκχύλισμα βανίλιας

150 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή αντίστοιχη ποσότητα χοντροκομμένη κουβερτούρα

Για το ψήσιμο :

1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγες σταγόνες νερού

sokolatopswmakia2sokolatopswmakia3sokolatopswmakia4sokolatopswmakia5sokolatopswmakia6sokolatopswmakia7sokolatopswmakia8sokolatopswmakia9sokolatopswmakia10sokolatopswmakia11sokolatopswmakia12sokolatopswmakia13sokolatopswmakia14sokolatopswmakia15sokolatopswmakia16sokolatopswmakia17sokolatopswmakia18sokolatopswmakia19sokolatopswmakia20sokolatopswmakia21sokolatopswmakia22sokolatopswmakia23sokolatopswmakia24sokolatopswmakia25sokolatopswmakia26sokolatopswmakia27sokolatopswmakia28sokolatopswmakia29sokolatopswmakia30sokolatopswmakia31sokolatopswmakia32sokolatopswmakia33

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι: Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το νερό , το μέλι και τη μαγιά κι ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και η μαγιά και να γίνουν ένα ενιαίο υγρό. Προσθέτουμε τότε και το αλεύρι (100 γρ.) , το ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε έναν χιλό , σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα περίπου , οπότε θα δούμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά κι έχουν σχηματιστεί πολλές φουσκάλες στην επιφάνεια. Τότε προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί , στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο , το αυγό και τη βανίλια , και τέλος τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα και τότε αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε τα δυο αλεύρια , στην αρχή ανακατεύοντας με μια μαρίζ αλλά όταν  η ζύμη αρχίσει να σφίγγει συνεχίζουμε  ζυμώνοντας με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας καιζυμώνουμε άλλο λίγο . Η ζύμη θα κολλάει πολύ αλλά δεν μας πειράζει , δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. 

Σκεπάζουμε τη ζύμη με σκέπασμα ή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την αδειάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο εργασίας , τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια , την απλώνουμε και της κάνουμε διπλώματα. Σχηματίζουμε μια μεγάλη μπάλα , τοποθετούμε τα διπλώματα προς τα κάτω και χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια. Παίρνουμε τότε το κάθε κομμάτι , το πιέζουμε πάνω στον πάγκο ώστε να απλώσει,  το τυλίγουμε σα ρολλάκι και τυλίγουμε τις δυο άκρες του σχηματίζοντας ένα μπαλάκι. Διορθώνουμε το σχήμα του με τα χέρια μας και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με τα διπλώματα προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και αραδιάζουμε όλα τα μπαλάκια σε δυο ταψιά. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τα αλοίφουμε τότε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Όταν “γίνουν" , τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε. Είναι καταπληκτικά και η διαδικασία διασκεδαστική.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...