tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το μυρμηγκάτο (της Γκόλφως)

Άργησα , πολύ άργησα να το φτιάξω αυτό το υπέροχο , μοναδικό , ανεπανάληπτο γλυκό! Υπήρχε στις σημειώσεις μου εδώ και χρόνια , ένα γλυκό που όπου κι αν πας στην κυριολεξία “πέφτεις πάνω του”. Πολλοί το έχουν φτιάξει , πολλοί το έχουν παραλλάξει , το έχουν ονοματίσει κάπως διαφορετικά μα όπως και να’χει , αυτό το απλό σιροπιαστό κέικ με την τρούφα να θυμίζει μυρμηγκοφωλιά και την πλούσια μοναδική επικάλυψη κακάο να το μεταφέρει σε άλλο επίπεδο είναι και θα είναι ταυτισμένο με τη Γκόλφω Νικολού από την Πρέβεζα που το μοιράστηκε μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις διαδικτυακές “συνταγές της παρέας”. Η επιτυχία του είναι απόλυτη και δεδομένη και το αποτέλεσμα απλά σαγηνευτικό…Αν δεν το έχεις δοκιμάσεις ακόμα , απλά βιάσου…

myrmhgkato1

Υλικά:

Για το κέικ:

6 αυγά

125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 κούπα ζάχαρη

2 βανίλιες

1 1/2 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι μπέικιν

1/2 κούπα τρούφα σοκολάτας

Για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη

2 1/2 κούπες νερό

1 κ.γλ. εκχύλισμα σοκολάτας

Για την επικάλυψη με κακάο:

150 γρ. ζάχαρη

50 γρ. κακάο

40 γρ. κορν φλάουρ

125 γρ. μαργαρίνη

1 κούπα νερό

1/2 κούπα γάλα

Και λίγη ακόμα τρούφα για την επιφάνεια

myrmhgkato2myrmhgkato3myrmhgkato4myrmhgkato5myrmhgkato6myrmhgkato7myrmhgkato8myrmhgkato9myrmhgkato10myrmhgkato11myrmhgkato12myrmhgkato13myrmhgkato14myrmhgkato15myrmhgkato16myrmhgkato17myrmhgkato18myrmhgkato19myrmhgkato20myrmhgkato21myrmhgkato22myrmhgkato23

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη , το νερό και το εκχύλισμα σοκολάτας , τα βάζουμε στη φωτιά και όταν έρθουν σε βρασμό χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε αμέσως.

Ετοιμάζουμε τότε το κέικ:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τότε ένα ένα τα αυγά και τις βανίλιες και χτυπάμε ωσότου αφρατέψει πολύ το μίγμα. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και αναδεύουμε για λίγο στη χαμηλή σκάλα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε την τρούφα και ανακατευουμε να ενσωματωθεί κι αυτή.

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 20x30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35 λεπτά. μόλις βγει το κέικ από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως με το ήδη κρύο σιρόπι.

Ετοιμάζουμε τότε την επικάλυψη: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη , το κορν φλάουρ και το κακάο. Αν χρειαστεί τα κοσκινίζουμε. 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό , το γάλα και τη μαργαρίνη. Βάζουμε στη φωτιά κι όταν λιώσει η μαργαρίνη και ενωθούν τα υγρά υλικά προσθέτουμε και το μίγμα των στερεών. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη διαρκώς μέχρι να έρθει το μίγμα σε βρασμό. Τότε θα δέσουν τα υλικά και θα σχηματιστεί μια βελούδινη παχιά κρέμα. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και περιμένουμε λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρά η κρέμα επικάλυψης. Τότε την αδειάζουμε πάνω στο γλυκό και με μια σπάτουλα την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα τρούφα , περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή απόλαυση! 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...