tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τούρτα λεμόνι

Είναι λατρεία η σοκολάτα , δε λέω , αλλά και το μυρωδάτο λεμονάκι έχει τους θαυμαστές του και μάλιστα πάρα πολλούς , ένθερμους και φανατικούς. Το λεμόνι είναι συνώνυμο της ντελικάτης γεύσης , του δυνατού και πληθωρικού αρώματος , είναι συνώνυμο της ζωντάνιας , της ευεξίας  και της υγείας. Νομίζω πως μια αέρινη τούρτα με αφράτο παντεσπάνι , εκπληκτική κρέμα , καλυμένη με την αγαπημένη , βουτυρένια lemon curd θα συγκινούσε και τον πιο απαιτητικό δοκιμαστή…Εγώ πάντως ψηφίζω λεμονάκι και στηρίζω ξεκάθαρα το κίνημα των απανταχού υποστηρικτών της “λεμονομανίας”. Την τουρτίτσα αυτή την αφιερώνω σε μια “ψυχή" που όποτε κι αν τη ρωτήσω τι γλυκό θέλει να φτιάξω , απαντά σταθερά και αποφασιστικά , χωρίς δεύτερη σκέψη : “κάτι που να περιέχει λεμόνι”.

toyrta lemoni1
Υλικά:


1 πανεσπάνι βανίλια+ ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
150 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. λιμοντσέλο (λικέρ με άρωμα λεμόνι)
Για την κρέμα:
500 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κούσταρ πάουντερ
1 βανίλια
2 αυγά
Και επιπλέον:
1κουτί φυτική σαντιγύ
1 κ.σ. λιμοντσέλο
5 κ.σ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. κρέμα τυρί
100 γρ. βούτυρο
1/2 δόση lemon curd
Λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

toyrta lemoni2toyrta lemoni3toyrta lemoni4toyrta lemoni5toyrta lemoni6toyrta lemoni7toyrta lemoni8toyrta lemoni9toyrta lemoni10toyrta lemoni11toyrta lemoni12toyrta lemoni13toyrta lemoni14toyrta lemoni15toyrta lemoni16toyrta lemoni17toyrta lemoni18toyrta lemoni19toyrta lemoni20toyrta lemoni21toyrta lemoni22toyrta lemoni23toyrta lemoni24toyrta lemoni25
Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τη βασική συνταγή (θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ). Φροντίζουμε να προσθέσουμε στα υλικά για το παντεσπάνι το ξύσμα λεμονιού.
-Ετοιμάζουμε την lemon curd σύμφωνα με τη βασική συνταγή (θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ).
-Ετοιμάζουμε το σιρόπι , βράζοντας όλα τα υλικά μαζί (νερό , ζάχαρη , λκέρ) για 3 λεπτά.
-Ετοιμάζουμε την κρέμα: Ζεσταίνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το γάλα. Σε ένα μπωλ , χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά , τη ζάχαρη , την κούσταρ πάουντερ και  τη βανίλια μέχρι να γίνουν κρέμα. Στο μεταξύ , αφού το γάλα έχει ζεστάνει παίρνουμε μια κουτάλα από αυτό και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε μια δεύτερη κουταλιά και ανακατεύομε λίγο ακόμα. Αδειάζουμε τότε το μίγμα των αυγών με το γάλα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα.
-Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει για 5 λεπτά περίπου και τότε προσθέτουμε το λικέρ και την άχνη σταδιακά.
-Χτυπάμε στο μίξερ χειρός (ή ζωηρά , με το σύρμα)  το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά την κρέμα τυριού-βουτύρου , στο μίξερ με τη φυτική σαντιγύ. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά μαζί χωρίζουμε την κρέμα στα δύο και προσθέτουμε τη μισή μέσα στην  κατσαρόλα , στην κρέμα που στο μεταξύ έχει κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και η γέμιση της τούρτας είναι έτοιμη. Την άλλη μισή κρέμα που αφήσαμε στο μίξερ τη φυλάμε για να “χτίσουμε” το εξωτερικό της τούρτας.
Χωρίζουμε το παντεσπάνι με ένα μεγάλο , πριονωτό μαχαίρι σε τρεις δίσκους. Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα και σιροπιάζουμε με το 1/3 του σιροπιού. Προσθέτουμε το 1/3 της κρέμας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τους άλλους δύο δίσκους παντεσπανιού και με το υπόλοιπο σιρόπι και την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος , χτίζουμε την τούρτα γύρω-γύρω με την κρέμα (σαντιγύ-τυρί-βούτυρο) που φυλάξαμε στο μίξερ.
Αδειάζουμε στην επιφάνεια της τουρτας τη lemon curd , την απλώνουμε με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για ένα βράδυ μέχρι να παγώσει καλά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...