tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Victoria cake (Κέικ της βασίλισσας Βικτωρίας)

Εεεε τώρα , βασίλσσα ήταν (η Βικτωρία) ό,τι ήθελε έκανε…Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου (Μ. Βρετανία 1837-1901) υπέφερε από κατάθλιψη στο χρονικό διάστημα που χώριζε το μεσημεριανό γεύμα από το βραδινό δείπνο και μην μπορώντας να αντέξει τη βασανιστική αυτή αναμονή , επινόησε και καθιέρωσε την ώρα του απογευματινού τσαγιού όπου σερβιρίζονταν αφράτα ψωμάκια με βούτυρο και κέικς γεμιστά…Έτσι προέκυψε το περίφημο κέικ Victoria με σαντιγύ και φράουλες ενώ η αφορμή σε μένα για να το φτιάξω  δόθηκε από την προτροπή-παράκληση μιας φίλης που παρακολουθεί τις συνταγές μου και μου το ζήτησε…Ομολογώ πως αφού το έψαξα αρκετά , με πολλή επιμονή , κατέληξα να δημιουργήσω ένα υπέροχο κέικ που συναγωνίζεται επάξια το αυθεντικό.

victoria cake1

Υλικά:

400 γρ. φράουλες

4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το κέικ:

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι μπέικιν (2 κ.σ)

1 βανίλια

5 αυγά χωρισμένα κρόκους από ασπράδια

Χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι

Και για την κρέμα σαντιγύ:

200ml  κρέμα γάλακτος 30% fat καλά παγωμένη στο ψυγείο

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Και λίγη ακόμα άχνη για το σερβίρισμα

victoria cake2victoria cake3victoria cake4victoria cake5victoria cake6victoria cake7victoria cake8victoria cake9victoria cake10victoria cake11victoria cake12victoria cake13victoria cake14victoria cake15victoria cake16victoria cake17victoria cake18victoria cake19victoria cake20victoria cake21victoria cake22victoria cake23victoria cake24victoria cake25victoria cake26victoria cake27victoria cake28victoria cake29

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα με τις φράουλες: Πλένουμε , καθαρίζουμε τις φράουλες και τις στραγγίζουμε καλά. Φυλάμε κατά μέρος 8-10 φράουλες για το τελικό γαρνίρισμα και ρίχνουμε τις υπόλοιπες σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με προσοχή γιατί δε θέλουμε να διαλυθούν αλλά να διατηρήσουν το σχήμα τους . Όταν το περιεγχόμενο της καταρόλας έρθει σε βρασμό , ανακατεύομε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει η σάλτσα. Ελέγχουμε αν έχει δέσει κάνοντας μια γραμμή στον πάτο της κατσαρόλας με το κουτάλι. Αν η γραμμή αυτή διατηρηθεί η σάλτσα είναι έτοιμη. Την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να γεμίσουμε το κέικ.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την σαντιγύ: Παίρνουμε ένα μεταλλικό κατά προτίμηση μπωλ το οποίο έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο πριν τη χρήση  και ρίχνουμε εκεί την παγωμένη κρέμα γάλακτος . Τη χτυπάμε με το μίξερ για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αποκτά την υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε τότε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μια παχιά σαντιγύ που να στέκεται. Την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε το κέικ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν ένας λευκός αφρός. Παίρνουμε τότε από τη ζάχαρη (από τα 250 γρ.) μια ποσότητα περίπου 1/2 φλ.τσ.  και την προσθέτουμε στα ασπράδια. Χτυπάμε άλλο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια παχιά μαρέγκα με μύτες που να στέκονται στην επιφάνεια και την αφήνουμε κατά μέρος.

Χτυπάμε τότε σε ένα μπωλ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για λίγα λεπτά και συνεχίζουμε προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και μετά το αλεύρι με το μπέικιν. Το μίγμα σε αυτή τη φάση θα είναι σφιχτό. Προσθέτουμε τότε τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μίγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από την επιφάνεια προς τον πάτο του μπωλ μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς.

Αδειάζουμε τέλος το μίγμα σε φόρμα 24εκ. στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην τελευταία σχάρα , στους 180ο για 35 λεπτά . Περιμένουμε να σταθεί για λίγο το κέικ και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα αφαιρώντας τη λαδόκολλα.

Όταν κρυώσει το επαναφέρουμε στην αρχική του θέση και με τη βοήθεια ένος πριονωτού μαχαιριού το χωρίζουμε σε δυο δίσκους. Τοποθετούμε τον πρώτο σε μια πιατέλα και αδειάζουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα με τις φράουλες. Από πάνω αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια κουταλιά-κουταλιά τη σαντιγύ και σκεπάζουμε με το δεύτερο  δίσκο. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε στο κέντρο τις φράουλες που κρατήσαμε αρχικά.

Περιμένουμε λίγο να σταθεί το κέικ , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν δεν καταναλωθεί στις επόμενες 4-5 ώρες καλό είναι να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Ωστόσο σας διαβεβαιώνω πως την επόμενη μέρα είναι ασυγκρίτως καλύτερο αφού έχει ωριμάσει η γεύση του.

Καλή επιτυχία!

Σημ. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες φράουλες όπως εγώ τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι μέχρι να ξεπαγώσουν και να αποβληθούν τα περιττά υγρά και μετά προχωρούμε στην εκτέλεση της συνταγής για τη σάλτσα.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...