Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 419
Από πού να αρχίσω τώρα…από την καταγωγή μου από την Πελοπόνησσο και την εικόνα που συναντώ συνέχεια στους δρόμους περιφερειακά της Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας με τα ολόκληρα γουρουνόπουλα να πωλούνται παντού, από τις παιδικές μνήμες όπου το γουρουνόπουλο θεωρείται σχεδόν ταυτόσημο με τα καλοκαιρινά πανηγύρια στα χωριά ή με την απλότητα και τη γοητεία της συνταγής αυτής όπου σχεδόν χωρίς καθόλου κόπο απολαμβάνεις ολόγλυκο κρέας με τραγανή πετσούλα χωρίς να χρειάζεται ούτε καν κάποιο συνοδευτικό εκτός ίσως ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή εκλεκτού κρέατος!
Υλικά:
- Details
- Hits: 1678
Όλες οι αγάπες μαζί: το αγαπημένο ρύζι , μάλιστα στην πιο γλασερή και πλούσια εκδοχή του , τα λατρεμένα μανιτάρια και το ασιατικό , ιδιαίτερο άρωμα που χαρίζει η σάλτσα σόγιας. Θα χρησιμοποιήσουμε ρύζι “αρμπόριο” , μια έξοχη ποικιλία με σχετικά στρογγυλό κόκκο και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο που χαρίζει στο ριζότο κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα φρέσκα , ζουμερά , λευκά μανιτάρια που σε συνδυασμό με το ρύζι χαρίζουν διατροφικά στον οργανισμό ό,τι και οι πρωτεΐνες. Τέλος θα χρησιμοποιήσουμε σάλτσα σόγιας που θα ολοκληρώσει γευστικά το αποτέλεσμα , μια σάλτσα αλμυρή και αρκετά πικάντικη που θα αποτελέσει την “τελευταία πινελιά”.
Υλικά:
- Details
- Hits: 555
Αποκλείεται να μη λατρέψει κανείς αυτή τη συνταγή με τέτοια υλικά και τέτοια νοστιμιά! Αποκλείεται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο η γλυκιά και χαρακτηριστική γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης που συνδυάζεται τόσο αρμονικά με τα ψητά ντοματίνια , το σκόρδο και το θυμάρι. Κι είναι μια σάλτσα κρεμώδης και βελούδινη που μπορεί να συνοδεύσει ένα ψητό κρεατικό, κεφτέδες ή να “ξαπλώσει” αναπαυτικά πάνω σε μια φέτα καψαλισμένο ψωμί, να γαρνιριστεί με τριμμένο τυρί φέτα και να μας πάρει τα μυαλά…
Υλικά:
(Για δυο πλούσιες μερίδες)
- Details
- Hits: 862
Μπορώ να απαριθμήσω ένα σωρό λόγους για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσει κανείς αυτή τη συνταγή. Αρχικά τα κεφτεδάκια κοτόπουλου προϊδεάζουν για ένα ελαφρύ αποτέλεσμα και εννοείται πως είναι, αφού θα τα ψήσουμε. Είναι ζουμερά, αφράτα και υγιεινά αφού είναι ζυμωμένα με γιαούρτι και νιφάδες βρώμης…Τέλος, θα τα περιλούσουμε με μια ελαφριά, λεμονάτη σαλτσούλα που θα τους χαρίσει αυτή την πινελιά που θα κάνει τη διαφορά! Εγώ τα συνόδευσα με πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές…αν εσύ θελήσεις , σερβίρισέ τα με έναν πλούσιο πουρέ πατάτας κι απογείωσε τα…
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
- Details
- Hits: 3000
Όσοι δοκιμάζουν αυτό το φαγητό μου λένε : " Έτσι μάλιστα…τους τρώω κι εγώ τους γίγαντες…." και δεν έχουν άδικο να το λένε αφού είναι μια κατασκευή που απογειώνει το υπέροχο αυτό όσπριο και το μετατρέπει σ' ένα πληθωρικό , καταπληκτικό πιάτο. Οπωσδήποτε οι γίγαντες είναι μια εξαιρετική τροφή έτσι κι αλλιώς πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες και ένα σωρό άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένα βαρετό φαγητό που το τρώμε μόνο και μόνο για να κάνουμε καλό στον οργανοισμό μας αλλά να το απολαμβάνουμε σαν πικάντικο μεζέ με ωραίο κρασί και φρέσκο , ζυμωτό ψωμί….
- Details
- Hits: 2423
Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στίς γειτονιές της περιοχής μου , Κυριακή πρωί θα διαπιστώσει ότι μοσχοβολάει ο τόπος αρώματα κουζίνας και μπαχαρικά…κι όχι ό,τι αρώματα να' ναι….Για να γίνω πιο σαφής , το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που εμμένουν σταθερά στις παραδόσεις , την Κυριακή το μεσημέρι απολαμβάνουν με "ευλάβεια" τον παραδοσιακό κόκορα μακαρονάδα με την παχιά σαλτσούλα του και την κανέλα και το γαρύφαλλο, να σου παίρνει το μυαλό…Το καλό , κόκκινο κρασί επιβάλλεται!
Ας τον φτιάξουμε :