Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 4205
Δε γνωρίζω πολλά πράγματα γύρω από την ιστορία , την προέλευση και την παράδοση που πλαισιώνει αυτή την πίτα , γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για μια πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ξυλόφουρνο , με χειροποίητο φύλλο , σ’ αυτό το μαγικό , τεράστιο αλουμίνιο ταψί και τη γέμιζαν με τα αγνά υλικά που διέθετε το πανέρι τους : αυγά , φρέσκο γάλα , χοντρά μακαρόνια και τυρί φέτα . Εγώ τη φτιάχνω συχνά σαν κυρίως γεύμα γιατί πρόκειται για ένα αγαπητό φαγητό , χορταστικό και νόστιμο . Έχουμε τη δυνατότητα για πολλές παραλλαγές και προσθήκες αλλά σήμερα θα επιχειρήσω να προσεγγίσω εκείνη την αγνή , απλή και νόστιμη μακαρονόπιτα της γιαγιάς .
Δείτε την :
- Details
- Hits: 2656
Αυτό το πιάτο αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για μένα και την οικογένειά μου όταν το έφτιαξα για πρώτη φορά . Συνήθως έφτιαχνα το υπέροχο , κλασικό πρασόρυζο με τη σάλτσα ντομάτας το οποίο μας αρέσει πάρα πολύ . Αλλά αυτή η εκδοχή του στην κυριολεξία μας ξετρέλανε . Πιο ανάλαφρο , πιο γλασερό , πιο νόστιμο τολμώ να πω θυμίζει πιο πολύ ριζότο λαχανικών με το άρωμα και τη γλύκα του πράσου να κυριαρχεί , πάρα ένα συνηθισμένο λαδερό φαγητό , όπως το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο . Αν το συνοδέψουμε μάλιστα με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή λίγο Κατίκι Δομοκού , το πιάτο μετατρέπεται σε μια υπέροχη , μεσημεριανή απόλαυση !
Δείτε το :
- Details
- Hits: 1088
Μου το έλεγαν μα δεν το πίστευα: τα ρεβίθια αγαπούν πολύ τα εσπεριδοειδή ! Για το λεμόνι εννοείται πως το καταλαβαίνω μα για το πορτοκάλι ήθελα να δοκιμάσω πριν το πιστέψω και φυσικά μια δοκιμή με έπεισε και με το παραπάνω! Έφτιαξα λοιπόν την αγαπημένη μου σιφνέικη ρεβιθάδα στο πήλινο και την περιέλουσα με μια εξαιρετική σάλτσα η οποία εκτός των άλλων περιέχει χυμό πορτοκαλιού…Σειρά σου να δοκιμάσεις κι εσύ και θα καταλάβεις.
Υλικά:
- Details
- Hits: 4915
Το δοκίμασα ένα βράδυ σε ένα φιλικό μας σπίτι. Το είχε μαγειρέψει η κυρία Γιωργία και έγινε ανάρπαστο , έκλεψε την παράσταση και η γεύση του αποτυπώθηκε στη μνήμη μου μια για πάντα. Ήταν υπέροχο , μαλακό , ολόγλυκο , καλοψημένο με μπόλικο λαδάκι που το έκανε να μοιάζει μελωμένο , με μπόλικο σκορδάκι και χυμό πορτοκαλιού που του χάριζε μια ιδιαίτερη , ξεχωριστή γεύση . Αρκετό καιρό μετά , “πήγα γυρεύοντας” , της ζήτησα τη συνταγή και με χαρακτηριστική απλότητα μου την περιέγραψε…Το μαγείρεψα την επόμενη κι όλας μέρα. Ήταν παντανόστιμο , μα νομίζω πως το “χερικό” της κυρίας Γιωργίας έκανε τη διαφορά...
Υλικά:
- Details
- Hits: 2789
Μιλάμε για ένα κλασικό , μεσογειακό πιάτο , ένα πιάτο που κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα και της γεύσεις του καλοκαιριού και της μεσογειακής γης. Νομίζω πως κάθε οικογένεια γεύεται αυτό το φαγητό πολλές φορές κάθε καλοκαίρι , με τις δικές της παραλλαγές και τους δικούς της τρόπους μαγειρέματος…Τα υλικά , απλά και προσιτά κυκλοφορούν σε αφθονία στους πάγκους της λαΐκής αλλά και σε κάθε σπίτι που έχει τουλάχιστον μια μικρή αυλίτσα…Η ομορφιά της απλότητας είναι εδώ , έχει έντονο το χρώμα του καλοκαιριού! Όσες φορές κι αν το γευτώ , όσες φορές δεχτώ “πεσκέσι” με μια αγκαλιά , κηπευτικά δεν το βαριέμαι ποτέ και είναι πάντα καλοδεχούμενο…
Υλικά :
- Details
- Hits: 3065
Αυτό το φαγητό δε χρειάζεται μεγάλους προλόγους, ούτε ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα υπέροχο κλασικό και αγαπημένο πιάτο , μόνο που για λόγους "λιπιδίων" και ελαφριάς γεύσης δε θα το μαγειρέψουμε τόσο παραδοσιακά αλλά θα χρησιμοποιήσουμε φιλεταρισμένες μπουκιές κοτόπουλου και δε θα τσιγαρίσουμε-τηγανίσουμε κανένα από τα υλικά του. Ωστόσο , θα το κάνουμε πολύ , πολύ γευστικό ….το υπόσχομαι. Επιπλέον , αν επιλέξουμε κι ένα τυράκι ελεγχόμενων λιπαρών και το συνδυάσουμε με ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης θα το απολαύσουμε περιχαρείς και θα πούμε: "πιο ωφέλιμα και πιο απολαυστικά παράλληλα δε γίνεται".
Δείτε το :