tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Κανονικά θα έπρεπε να τις ονομάσω πατάτες “αμαρτία” όχι γιατί περιέχουν λίγο μπέικον και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά λιπαρό , αλλά γιατί είναι τόσο νόστιμες που δε σταματάει κανείς αν δεν αδειάσει η πιατέλα…Κατά τ’ αλλα δεν είναι και για την πυρά! Λίγο ελαιόλαδο περιέχουν , μπόλικο χοντροκομμένο , ολόγλυκο ξερό κρεμμύδι και λίγο μπούκοβο που το κάνει τόσο πικάντικο όσο πρέπει ώστε να συνοδέψει τα ψητά κρεατικά μας ή το λουκάνικο ή το μπιφτέκι μας  και να πιούμε ένα -δυο ποτηράκια κρασί ή μπύρα! Εγώ βέβαια μια χαρά τις προτιμώ και με λίγη σαλάτα αφού αποτελούν ένα πληρέστατο και νοστιμότατο πιάτο. Είναι πραγματικά καταπληκτικές και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.

patates mpeikon1

Υλικά :

Όταν φτιάχνω αυτή την τυρόπιτα μέσα μου την ονομάζω “μπουγάτσα με τυρί” και κατά βάθος την έχω κρυφό καμάρι . Δεν την αναφέρω βέβαια επισήμως με αυτή την ονομασία σεβόμενη την έξοχη , κλασική , παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί που μόνο στη Μακεδονία θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και δικαιωματικά τους ανήκει και το όνομα και η χάρη…Εγώ την προσεγγίζω από πολύ μακριά με φύλλο σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση βασισμένη στο γάλα και το σιμιγδάλι…Πέρα από την ονομασία , μιλάμε για μια υπέροχη πίτα που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και η βελούδινή της τυροκρέμα κάνει τη διαφορά…
Δείτε την :

tyropita mpoygatsa1

Υλικά :

Δεν ξέρω τι γινόταν στο σπίτι όταν ήσαστε παιδιά , ούτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι με τα δικά σας παιδιά. Εγώ πάντως , αλλά κυρίως ο αγαπημένος και μονάκριβος αδερφός μου μεγαλώσαμε με πατάτες τηγανιτές…και δεν πιστεύω ότι είμαστε η εξαίρεση. Ό,τι και να υπήρχε στο τραπέζι , συμπληρωνόταν φυσικά και αυτονόητα με “μια τηγανιά πατάτες”…Εγώ βέβαια μεγαλώνοντας απαρνήθηκα το πιάτο αυτό , καθώς άρχισα να μετρώ θερμίδες και να προσέχω …τη γραμμή μου. Αλλά πώς να συνοδέψεις τη μπριζόλα ή τα κεφτεδάκια; (που κι’ αυτά ψητά τα φτιάχνω τώρα πιά) ; Η απάντηση βρίσκεται στο αρχαίο γνωμικό “Πενία τέχνας κατεργάζεται" και την τέχνη αυτή την ανακάλυψα εδώ και καιρό και την "εξασκώ" σχεδόν καθημερινά αφού μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας ψητές με λιγοστό λάδι αλλά καμωμένες "σαν τηγανιτές". 

patates san thganites1

Υλικά:

Δεν υπήρχε περίπτωση να μου γλίτωνε εμένα αυτή η πιτούλα…Αφενός γιατί οι “ξεσκέπαστες” , “ξυπόλυτες”, “γυμνές”…με λίγα λόγια “οι  χωρίς φύλλο” πίτες είναι οι αδυναμία μου. Αφετέρου , η συγκεκριμένη πίτα περιέχει καλαμποκάλευρο το οποίο για κάποιο λόγο αγαπώ πολύ (δίνει ιδιαίτερη γεύση και υγεία). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι αυτό τo καταπληκτικό , δελεαστικό σημείο της εκτέλεσής της που λέει: “σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια σπάτουλα” , χωρίς κόπο , χωρίς αγωνία αν θα πετύχει , χωρίς φασαρία…Και βέβαια τελευταίο και δυνατό σημείο αυτής της πιτούλας είναι η υπογραφή της από την εκλεκτή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Συρράκο Ιωαννίνων. Όσοι κινούνται στον ίδιο χώρο με μένα γνωρίζουν τη χαρακτηριστική  υπογραφή της αγαπημένης “L”.

tyropita ths L1

Υλικά:

Μερικές φορές ένα πετυχημένο πιάτο δεν είναι θέμα τεχνικής ή γαστρονομικής επαγγελματικής κατάρτισης , ούτε θέμα περισπούδαστων μεθόδων μαγειρικής…ίσα-ίσα που κάποιες φορές ακούμε περίπλοκες ονομασίες εδεσμάτων ή βλέπουμε κάτι πιάτα-υπερπαραγωγή που “σκιάζεται” κανείς να τα αγγίξει μήπως και χαλάσει ο.... πίνακας ζωγραφικής αλλά με την πρώτη μπουκιά έρχεται η διάψευση των προσδοκιών…Είναι όμως ο  συνδυασμός κάποιων υλικών , απλά μαγειρεμένων που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας ! Το ίδιο συνέβη και με μας όταν γευτήκαμε απλά , ροδοψημένα πλευρώτους συνοδευόμενα με λίγες φέτες ψητό ταλαγάνι…

pleyrotoys talagani1

Υλικά:

Το πόσο υγιεινή τροφή είναι το πλιγούρι δε λέγεται…Καλό είναι να το καταναλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε . Όταν θέλουμε να συνοδέψουμε ένα ψητό κρεατικό , ή ψάρι ή όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι ελαφρύ για να τσιπήσουμε λιγάκι …ας μην καταφεύγουμε σε…πατάτες τηγανιτές που τόσο πολύ τις λατρεύουμε όλοι ή σε άλλα θερμιδούχα σνακς…ας συνηθίσουμε να φτιάχνουμε το ταπεινό…πλην εξαιρετικό πλιγούρι το οποίο σας διαβεβαιώ , είναι υπέροχο! Ας το βάλουμε στη διατροφή μας και στο τραπέζι μας γιατί μόνο καλό μπορεί να μας κάνει…Σήμερα θα ετοιμάσουμε το πλιγούρι με τη βασική συνταγή παρασκευής του και θα το απολαύσουμε νόστιμο και σπυρωτό.
Δείτε το :

pligoyri basikh1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...