Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 4877
Τι τις ήθελα τις συναναστροφές με τις Ηπειρώτισσες; Αυτές να φτιάχνουν τα τοπικά , παραδοσιακά αριστουργήματα κι εγώ να τρέχω ξοπίσω λαχανιασμένη να προλάβω τις δοκιμές…όχι ότι τα προλαβαίνω όλα αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Αυτή η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δημιουργός της η πολύ καλή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου (κι άλλες της συνταγές κυριολεκτικά κοσμούν το site μου και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό). Εκτός από το χειροποίητο φύλλο και την αγαπημένη γέμιση με κίτρινο κολoκύθι εκείνο που κάνει τη διαφορά με αυτή την πίτα είναι το μέλωμά της στο τέλος με αγνό , ατόφιο , αδιάλυτο μέλι το οποίο κάθως είναι καυτή η πίτα ρέει νωχελικά και τρυπώνει ανάμεσα στις αναδιπλώσεις της μεταρέποντάς τη σε ένα γευστικό αριστούργημα.
Υλικά:
- Details
- Hits: 419
Για να είμαστε ειλικρινείς τα ροξάκια τα θυμόμαστε και τα φτιάχνουμε μόνο μια φορά το χρόνο , στις γιορτές των Χριστουγέννων κι αυτό το θεωρώ άδικο γιατί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό κέρασμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε πολύ πιο συχνά. Φέτος δοκίμασα αυτά τα νηστίσιμα ροξάκια κι ενθουσιάστηκα…ίσως από εδώ και στο εξής να τα φτιάχνω κι εγώ πιο συχνά γιατί πραγματικά το αξίζουν. Είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και αρωματικά.
Υλικά:
- Details
- Hits: 9120
Το κίτρινο κολοκύθι είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά στην κουζίνα. Όταν είναι η εποχή του τρελλαίνομαι και θέλω να τα φτιάξω όλα….. κολοκυθόπιτα αλμυρή , κολοκυθοκεφτέδες , κολοκύθια ψητά με ζάχαρη και κανέλα , και βέβαια τη γλυκιά κολοκυθόπιτα , την οποία λατρεύω. Αυτήν την τελευταία στην περιοχή μας (Πελοπόνησσο) την φτιάχνουν σιροπιαστή με καρύδια και μπαχαρικά έτσι ώστε να μη διαφέρει πολύ από τον μπακλαβά . Εγώ όμως ήθελα αυτή την κολοκυθόπιτα κάπως διαφορετική , σα ''χωριάτικη'' πίτα , με πιο απλή γέυση ώστε να μη σκεπάζεται η δροσερή και παράλληλα γλυκιά και ανάλαφρη γεύση του κολοκυθιού. Πείραμα στο πείραμα κατέληξα σ' αυτή τη συνταγή και σας την παρουσιάζω με μεγάλη χαρά:
- Details
- Hits: 5739
Είναι Νοέμβρης , είναι τέλος φθινοπώρου , είναι η εποχή που οι κολοκύθες δίνουν και παίρνουν…Τις συναντάς παντού , σχεδόν πέφτεις πάνω τους ό,τι και να κάνεις , όπου και να πας…Πόσο μου αρέσουν τέτοια εποχή τα κιόσκια στους δρόμους που εμπορεύονται εποχιακά είδη , με τις άφθονες κολοκύθες να χαρίζουν ένα καταπληκτικό χρώμα , να διαμορφώνουν ένα πανέμορφο σκηνικό σαν παραμυθένιο…Χτες η γειτονιά, μοσχοβολούσε κανέλα και γαρύφαλλο! Η γειτόνισσα , σκέφτηκα, θα ψήνει κολοκυθόπιτα και πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου , το κουδούνι χτύπησε και έφεραν πεσκέσι και σε μένα μια μεγάλη κολοκύθα. Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά μου να γεμίσω τη γειτονιά με αρώματα ενώ ο ουρανίσκος μας απόλαυσε μια ζουμερή , χωριάτικη , ολόγλυκη πίτα!
Υλικά για το φύλλο:
- Details
- Hits: 3400
Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν έχω ποτέ δεν είναι αρκετές…Είναι αυτή η λατρεία που έχω για τα μήλα όπου το πάντρεμά τους με την κανέλα κι η γεύση που με παραπέμπει στο αγαπημένο μου φθινόπωρο με ξετρελαίνει. Πολλές , πάμπολλες συνταγές για μηλόπιτες κυκλοφορούν , πολλές έχουμε κληρονομήσει από μαμάδες και γιαγιάδες κι η καθεμιά έχει τη χάρη και την ιδιαιτερότητα της. Η σημερινή μου πρόταση , είναι η δική μου αγαπημένη “τριφτή μηλόπιτα” που την φτιάχνω εδώ και χρόνια με ζύμη βουτυρένια και την αγαπάμε πολύ.
Υλικά:
- Details
- Hits: 335
Πριν λίγο καιρό είχα επισκεφτεί μια ξακουστή ψαροταβέρνα που βρίσκεται στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην υπέροχη Μαραθούπολη την οποία γνωρίζω από παιδί, αφού εκεί πέρασα τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής μου…εκεί, σε εκείνη την περίφημη βραχώδη παραλία , όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, έμαθα μπάνιο, εκεί έκανα τις πρώτες μου βουτιές, εκεί αγάπησα τη θάλασσα και τη ζωή…πάντα λοιπόν, μ αρέσει να γυρίζω πίσω, να επιστρέφω σ αυτόν τον αγαπημένο τόπο και να παίρνω βαθιές ανάσες…Το υπέροχο μενού που απολαύσαμε έκλεισε με το εξαιρετικό αυτό επιδόρπιο και η πρώτη μου δουλειά ήταν να το φτιάξω κι εγώ αμέσως μόλις επέστρεψα στη βάση μου και να σας το παρουσιάσω…
Υλικά: