Taste of Life by Betty
Μηλόπιτα express θεϊκή και πανεύκολη
Εντάξει , το ξέρω , η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που το τιμάμε δεόντως το φθινόπωρο , όταν αρχίζει να μελαγχολεί ο καιρός και όλα γύρω μας ντύνονται μ’ αυτά τα έξοχα , μελαγχολικά , γήινα χρώματα…Κάπου εκεί αναζητάμε το λατρεμένο μηλαράκι και τη ζεστή , αφράτη μηλόπιτα που παραπέμπει στο απογευματινό τσάι ή το ζεστό καφέ…και οι μέρες τρέχουν κι εμείς μαζί τους…αλλά αυτή η γεύση και το άρωμα του μήλου μαζί με την κανέλα είναι πάντα εκεί , σημείο αναφοράς στη ζεστασιά , στη θαλπωρή του σπιτιού , στις όμορφες , απλές καθημερινές , οικογενειακές στιγμές…Η μηλόπιτα που φτιάχνουμε σήμερα δηλώνω με σιγουριά ότι είναι η πιο εύκολη και υπέροχη μηλόπιτα που έχω γευτεί ποτέ μου…
Ατομικά, αφράτα μηλοπιτάκια (mini strudel)
Δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω με θετικό πρόσημο το γεγονός ότι σήμερα θα φτιάξουμε ατομικά, μικρά, αφράτα και πεντανόστιμα μηλοπιτάκια κι ο λόγος είναι ότι γίνονται ανάρπαστα, καταναλώνονται με ευκολία και δε σταματάς ποτέ στο ένα…Από αυτή την άποψη, αν είσαι σε διατροφή, άλλαξε σελίδα αλλά αν είσαι υπό έλεγχο, προχώρησε στην αναζήτησή των υλικών και σήκωσε τα μανίκια σου και δε θα το μετανιώσεις. Είναι διασκεδαστικά στην εκτέλεσή τους, πανέμορφα στην όψη τους και εθιστικά στη γεύση τους. Τα φτιάχνω και τα ξαναφτιάχνω σε κάθε περίπτωση και πάντα με βγάζουν ασπροπρόσωπη.
Υλικά για τη ζύμη:
Μηλοπιτάκια με τραγανή ζύμη (νηστίσιμα)
Κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα καινούριο “γλυκομαγείρεμα” με μήλα ή γενικότερα κάθε φορά που χρησιμοποιώ μήλα στην κουζίνα μου είμαι πολύ χαρούμενη! Όπως και να είναι , το μήλο αποτελεί ένα μικρό ή μεγάλο “θαύμα” . Θεωρώ τον καρπό αυτό μαγικό αφού είναι τόσο πολύτιμος για την υγεία μας ενώ κουβαλάει μια τεράστια παράδοση πλαισιωμένη με ιστορίες , παραμύθια , παροιμίες . Τα χρώματα της σάρκας του εμένα προσωπικά μου φτιάχνουν τη διάθεση και σε συνδυασμό με το τραγανό και αρωματικό εσωτερικό του τείνει να είναι το αγαπημένο μου φρούτο…Ας μην παραλείψω βέβαια να αναφέρω και την καταγωγή μου από την Αρκαδία…όπου τα μήλα αποτελούν “το γλυκό θησαυρό” της γης της! Σήμερα φτιάχνουμε μηλοπιτάκια με τραγανή εξωτερική ζύμη , νηστίσιμα και υπέροχα!
Υλικά :
Μηλόπιτα ρολό
Νομίζω πως ήμουν σαφής στην προηγούμενη ανάρτησή μου για μηλόπιτα: “μην επαναπύεσαι , δεν τελειώσαμε , ακολουθεί κι άλλη συνταγή” είπα! Να λοιπόν που ήρθε και μάλιστα ήρθε για να μείνει γιατί είναι εξαιρετική. Μια συνταγή για μηλόπιτα σε αφράτο ρολό παντεσπανιού της καλής μου φίλης Ελευθερίας Μπούτζα με την οποία συμπορευόμαστε εδώ και χρόνια στο μαγικό κόσμο των social media αλλά και του foodblogging. Την είδα , με δελέασε , τη δοκίμασα , πέτυχε , τη μοιράζομαι μαζί σας…
Μη χάσεις αυτή τη συνταγή , θα χάσεις…
Υλικά για τη γέμιση:
Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι
Η πιο απλή , η πιο παλιά , η πιο αγαπημένη μου συνταγή για μηλόπιτα που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , είναι αυτή! Την έχω συνδέσει με συναντήσεις “μαμάδων” σε απογευματινούς καφέδες , την έχω συνδέσει με τους πρώτους, αδέξιους πειραματισμούς μου στην κουζίνα και τις πρώτες μου μαγειρικές ανησυχίες, μα πάνω απ’ όλα την έχω συνδέσει με ένα αγαπημένο πρόσωπο , που υπάρχει στην οικογένειά μας εδώ και κάμποσες δεκαετίες και έχει στην καρδιά μας θέση καλύτερη από συγγενή εξ αίματος. Σ’ αυτό το πρόσωπο αφιερώνω τη μηλόπιτα αυτή μιας και τη θυμάται πάντα και την αναφέρει με αγάπη και η γεύση της κουβαλάει αναμνήσεις και μας γυρίζει πίσω σε αξέχαστες , όμορφες εποχές…Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι λοιπόν, αφιερωμένη στο Δήμο με όλη μας την αγάπη….
Υλικά:
Τάρτα με μήλα και κρέμα βανίλιας (τριφτή)
Σε έπεισα κι όλας από τον τον τίτλο ή θέλεις κι επιπλέον εξηγήσεις και λεπτομέρειες για να πειστείς να δοκιμάσεις αυτή την εξαιρετική μηλοτάρτα; Είναι πανεύκολη, δε χρειάζεται καν μίξερ, έχει μια βάση εύπλαστη και υπέροχη, έχει μια βελούδινη κρέμα που λιώνει στο στόμα και μπερδεύται γλυκά με τα αρωματικά μήλα και όλα αυτά μαζί χαρίζουν μια μοναδική απόλαυση σε κάθε μπουκιά.
Η επιφάνεια της είναι μοναδική, με τρίμματα από τη βάση της τάρτας και καλοψημένα, αρωματικά αμύγδαλα. Βάλε μπόλικη κανέλα και άχνη και απόλαυσε μοναδικές στιγμές με το τσάι ή τον καφέ σου….
Υλικά:
American apple pie (Αμερικάνικη μηλόπιτα)
Λατρεύω τα μήλα και τα απολαμβάνω σε κάθε μορφή , με κάθε πρόταση σερβιρίσματος. Αγαπώ τον τραγανό καρπό τους και το υπέροχο άρωμά τους. Οι δοκιμές μου σε συνταγές μηλόπιτας ξεπερνά κάθε δεδομένο και τείνει να θεωρείται συλλεκτική μανία. Μου αρέσουν όλες! Όμως αυτή είναι πάνω απ’ όλες , είναι ένας πραγματικός θησαυρός , είναι το καμάρι μου και η αδυναμία μου. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα είναι αυτή που με αντιπροσωπεύει όσο καμμιά άλλη γιατί τα έχει όλα: μια απλή αλλά αρωματική και ζουμερή γέμιση , μια υπέροχη βουτυρένια ζύμη να την περιβάλλει και που θυμίζει έντονα σφολιάτα και μια δημιουργική διαδικασία που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Φίλοι μου με πολλή αγάπη και χαρά μοιράζομαι μαζί σας την παραδοσιακή , τυπική , κορυφαία Αμερικάνικη μηλόπιτα!
Υλικά:
Μηλόπιτα στα γρήγορα (με σφολιάτα)
Μηλαράκια ζουμερά και αγαπημένα , μπερδεύονται γλυκά με την καστανή ζάχαρη και την αρωματική κανέλα , και τυλίγονται μέσα σε ρολό σφολιάτας , ροδοψήνονται και είναι έτοιμα να χορτάσουν και το πιο “δύσκολο” παιδάκι που δε θέλει να ακούει για φρούτα. Βασίζεται στην κορυφαία , παραδοσιακή συνταγή του στρούντελ. Πολλοί , αυτό το ρολό που φτιάχνουμε σήμερα το ονομάζουν “στρούντελ” , ωστόσο για μένα το αυθεντικό “στρούντελ” είναι απαραίτητα φτιαγμένο με χειροποίητο φύλλο και ενίοτε σερβιρισμένο με κρέμα βανίλας…Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή του στο μέλλον...Προς το παρόν θα φτιάξουμε αυτή την απλή και “ταπεινή” μηλόπιτα , θα την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα και θα την απολαύσουμε με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι…
Μηλόπιτα με κρέμα τυριού
Πόσο ενθουσιασμένη είμαι με αυτή τη συγκλονιστική μηλόπιτα δε λέγεται! Η γεύση της είναι αξεπέραστη , η υφή της αέρινη και αφράτη , η αίσθηση της κρέμας βελούδινη και υπέροχη…Όχι , δεν υπερβάλλω καθόλου. Όποιος δε δοκιμάσει αυτή τη μηλόπιτα θα έχει χάσει μια σπουδαία γευστική εμπειρία. Και να φανταστεί κανείς πως την δοκίμασα σε μια προσπάθεια της στιγμής όπου θέλησα να γεμίσω ένα "άδειο" απόγευμα επιλέγοντας αυτά τα αγαπημένα και απλά υλικά πιστεύοντας πως έτσι θα προσεγγίσω τη γεύση ενός cheese cake με καραμελωμένα μήλα! Νομίζω πως όχι μόνο την προσέγγισα αλλά την ξεπέρασα. Καμμιά φορά τα όμορφα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένουμε.
Υλικά:
Τριφτή μηλόπιτα
Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν έχω ποτέ δεν είναι αρκετές…Είναι αυτή η λατρεία που έχω για τα μήλα όπου το πάντρεμά τους με την κανέλα κι η γεύση που με παραπέμπει στο αγαπημένο μου φθινόπωρο με ξετρελαίνει. Πολλές , πάμπολλες συνταγές για μηλόπιτες κυκλοφορούν , πολλές έχουμε κληρονομήσει από μαμάδες και γιαγιάδες κι η καθεμιά έχει τη χάρη και την ιδιαιτερότητα της. Η σημερινή μου πρόταση , είναι η δική μου αγαπημένη “τριφτή μηλόπιτα” που την φτιάχνω εδώ και χρόνια με ζύμη βουτυρένια και την αγαπάμε πολύ.
Υλικά:
Τριφτή μηλόπιτα με το θερμομιξ (apple crumble pie)
Το υπέροχο-του υπέροχου, το όνειρο-του ονείρου, το αρωματικό-του αρωματικό και το εύκολο-του εύκολου…Όχι δεν μαθαίνουμε κλήση ουσιαστικών κι επιθέτων εδώ, απλά προσπαθώ να σε δελεάσω με αυτή τη συνταγή. Η εκτέλεση της αφοπλιστικά απλή, η επιτυχία της σίγουρη κι το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Τσέκαρε τη συνταγή και πιάσε δουλειά. Σε λίγη ώρα από τώρα θα έχεις ένα υπέροχο γλυκό στο πιάτο σου κι αν μάλιστα το συνοδεύσεις και με λίγο παγωτό βανίλιας με σιρόπι σφενδάμου όπως έκανε εγώ , θα το απολαύσεις άπειρα!
Υλικά για την τριφτή ζύμη:
Αμερικάνικη, παρδοσιακή μηλόπιτα με το θερμομιξ
Η αγαπημένη , κλασική μηλόπιτα στα καλύτερά της! Με μήλα μαγειρεμένα ελαφρώς στον ατμό και ζύμη που θυμίζει σφολιάτα, ζυμωμένη στον κάδο του θερμομιξ με απόλυτη επιτυχία!
Εγώ αποφεύγω τη χρήση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και το αποτέλεσμα είναι τόσο ελαφρύ που απολαμβάνεις ένα κομμάτι υπέροχης μηλόπιτας χωρίς ενοχές. Τώρα βέβαια αν θέλεις να την σερβίρεις με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι καραμέλας, μετέτρεψες αυτόματα το γλύκισμα αυτό σε γλυκιά πανδαισία…
Υλικά για τη ζύμη: