Taste of Life by Betty
Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και σάλτσα ντομάτας
Αν δεν έχεις δοκιμάσει τολάχανο τουρσί , πήγαινε δες αμέσως συνταγή εδώ και φτιάξε οπωσδήποτε αυτό το φαγητό! και μάλιστα δε σε προτρέπω απλά να το φτιάξεις, σε προτρέπω να το καθιερώσεις γιατί είναι υπέροχο, πεντανόστιμο και με δυνατή γεύση κι άρωμα. Είναι φαγητό του βορρά και συνηθίζεται το χειμώνα…Η πάπρικα επιβάλλεται κι αν το θέλεις και σου αρέσει , βάλε και μπούκοβο…
Υλικά:
Ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα και πιπεριές
Τη συγκεκριμένη συνταγή την είδα σε εκπομπή μαγειρικής τέχνης και μου άρεσε πολύ , όχι τόσο για τα υλικά τα οποία άλλαξα και έφερα στα μέτρα και στα γούστα μας , όσο για τις οδηγίες κατασκευής και μαγειρέματος! Το κρέας αφού γεμιστεί πρέπει να “ξαφνιαστεί” σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές ώστε να κάνει κρούστα και να κρατήσει μέσα τα υγρά του. Έτσι θα γίνει μαλακό και ζουμερό! Όσο για τα αρώματά του; Το ένα καλύτερο από το άλλο : πικάντικη γραβιέρα , αρωματική πιπεριά και σκόρδο , κρασί και δεντρολίβανο….
Δείτε το :
Υλικά :
Μπισκότα με καρύδα (σαν αμυγδαλωτά)
Αυτά τα υπέροχα, αφράτα μπισκότα όπου τα πετύχω τα “τσακίζω” . Μου άρεσαν από παιδί και τα προτιμούσα σα λιχουδιά γιατί με ξετρελαίνει το άρωμα κι η γεύση της καρύδας και γιατί απολάμβανα την αφράτη αλλά παράλληλα “μαστιχωτή” υφή τους. Η αλήθεια είναι πως για χρόνια τα προμηθευόμουν από ένα εξαιρετικό καφεκοπτείο-μπαχαροπωλείο της περιοχής μου μα κάποια στιγμή δοκίμασα να τα φτιάξω μόνη μου…Κι ήταν τόσο εύκολο που ενθουσιάστηκα και το καθιέρωσα. Τα υλικά λιγοστά κι η επιτυχία δεδομένη!
Υλικά:
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ και μελάσα (gingerbread cookies)
Πρώτα-πρώτα με κέρδισε η περιήγηση στις κουζίνες και στις παραδόσεις άλλων τόπων. Στη συνέχεια ήρθε η προσεκτική ματιά και παρακολούθηση των επιτυχημένων foodbloggers στις γειτονιές του κόσμου. Ομολογώ πως οι Αμερικανίδες συνάδελφοι είναι πολύ συνεπείς και ακριβείς σε αυτό που κάνουν και η δουλειά τους με εντυπωσίασε και με ξενάγησε στον κόσμο των γεύσεων και των παραδόσεών τους ώστε με παρέσυρε πολλές φορές σε δοκιμές , σχεδόν πάντα επιτυχημένες…
Μετά ήρθε η ανακάλυψη (που έγινε λατρεία) της γεύσης του τζίντερ αλλά και της μαγικής σε δυνατότητες και ιδιότητες , μελάσας. Όλα αυτά μαζί τι μας δίνουν ; Τα εκπληκτικά , πεντανόστιμα , τρισχαριτωμένα και δημοφιλή gingerbread cookies…
Yλικά:
Panettone , το Ιταλικό τσουρέκι των Χριστουγέννων
Το αφράτο , το εντυπωσιακό , το υπέροχο γλύκισμα των Χριστουγέννων με το χαρακτηριστικό , καμαρωτό του σχήμα έρχεται από την Ιταλία και θυμίζει το δικό μας τσουρέκι αλλά και το Γερμανικό στόλεν . Εκτός από το σχήμα του το χαρακτηρίζει και η παρουσία ψιλοκομμένων φρούτων σε φρουί γλασέ που μαζί με τα αρώματα των εσπεριδοειδών του χαρίζει φίνο , διακριτικό άρωμα. Τα Χριστούγεννα το συναντάμε παντού , από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων , μέχρι τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς , τα ζαχαροπλαστεία , τα παντοπωλεία κλπ…Σπάνια όμως η γεύση του θα έχει αυτό το “κάτι” που θα κάνει τη διαφορά αφού αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μια τυποποιημένη και αδιάφορη γεύση. Ωστόσο κυκλοφορούν κάμποσες συνταγές στο διαδίκτυο και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο γλύκισμα με έκανε να το ψάξω. Με πολλή χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το καλύτερο panettone που δοκίμασα ποτέ και το έχω καθιερώσει ασυζητητί!
Υλικά:
Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! Δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας , να σμίξουμε με συγγενείς και φίλους...Και να , που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας . Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα "κλέψουμε" την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα ή μάλλον κατα κυριολεξια την ονομάζουν "πρώτο κέικ" και προφανώς είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας βασιλόπιτα. Είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!
Υλικά για τη ζύμη:
Μελομακάρονα με σοκολάτα
Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα αγαπημένα , χειμωνιάτικα υλικά ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα είναι γιορτή. Η καλύτερή μου στιγμή μάλιστα είναι όταν τελειώσω με το μέλωμά τους και τα αραδιάζω σαν πύργο στην πιατέλα πασπαλίζοντάς τα γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Κάποιες φορές ξεφεύγω ωστόσο από το παραδοσιακό τους σερβίρισμα κι αποφασίζω να τα λούσω με σοκολάτα…
Υλικά:
Μελομακάρονα παραδοσιακά!
Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα υλικά ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ!!!
Θυμάμαι σα να μην πέρασε μια μέρα τότε που , πιτσιρίκα , παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να τα φτιάχνει μαζί με άλλες γειτόνισες και να τα ψήνουν όλες μαζί σε μεγάλες λαμαρίνες και να τα μελώνουν σε μια τεράστια αλουμινένια κατσαρόλα (αυτή με τα σιδερένια , καφέ χερούλια) και αργότερα τη μητέρα μου να ακολουθεί τα βήματά της κι εγώ να βοηθάω στο πλάσιμο….Όσα χρόνια κι αν περάσουν , όσο κι αν εξελιχθούμε….αυτές οι μοναδικές στιγμές μένουν ίδιες για να μας χαρίζουν κάτι από τη γέυση , το άρωμα και την ομορφιά μιας άλλης εποχής …
Υλικά :
Λουκουμάδες
Οταν ετοιμαζόμουν να γράψω δυο λόγια για το έξοχο αυτό γλύκισμα έγραψα λίγες λέξεις αναφοράς στις σημειώσεις μου για να ξεκινήσω : αφράτη ζύμη , τραγανό εξωτερικό περίβλημα , μπόλικο φρέσκο λάδι για το τηγάνισμα , καβουρδισμένο σουσάμι , χοντροτριμμένο καρύδι , μελωμένη μπουκιά που λιώνει στο στόμα , χειμωνιάτικες βραδιές των παιδικών μας χρόνων , νηστίσιμο επιδόρπιο , απολαυστικές μπουκιές , σιροπιαστό θαύμα , παραδοσιακό κέρασμα , ατέλειωτη γλύκα , μυρωδάτη κανέλα…Ήταν τόσο γλαφυρές και ζωντανές οι εκφράσεις αυτές από μόνες τους που , νομίζω , πως αρκούν για να σχηματίζουν έναν πρόλογο που μας προϊδεάζει για το απολαυστικό αποτέλεσμα…
Ψαρονέφρι με γλυκό κρασί και δαμάσκηνα
Το μαγικό αυτό φαγητό είναι η αποθέωση της γιορτής και της χαράς…Συνήθως σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και κλείνει μέσα του την γεύση του χοιρινού κρέατος, τη γλύκα του δαμάσκηνου και την επίγευση του γλυκού κόκκινου κρασιού…Όλα μαζί συνθέτουν ένα υπέροχο πιάτο που μαγεύει τους συνδαιτημόνες, ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και δίνει αφορμή για όμορφες στιγμές με συγγενείς και αγαπημένους φίλους . Στον κάδο ετοιμάζεται η παχύρευστη, υπέροχη σάλτσα ενώ στα επίπεδα του varoma μαγειρεύεται το κρέας με τον πιο σωστό και ισορροπημένο τρόπο…
Υλικά:
Κουραμπιέδες με το θερμομιξ
Φέτος καταπιάστηκα με ένα σωρό καινούρια πειράματα στην “χριστουγεννιάτικη” κουζίνα μου κι ομολογώ πως παραμέλησα τις παλιές, καλές, κλασικές κι αγαπημένες συνταγές…τα μόνα που ξέφυγαν ήταν τα μελομακάρονα που έφτιαξα και ξαναέφτιαξα πολλές φορές, τόσο που αναλογίστηκα πως δεν άξιζε τέτοια περιφρόνηση στον υπέροχο και φίνο κουραμπιέ. Έτσι , επιτόπου ανακάλεσα, ετοίμασα τα υλικά μου και το με βοηθό το θερμομιξ η ζύμη για τους κουραμπιέδες ήταν έτοιμη μέχρι να προθερμαθεί ο φούρνος!
Υλικά:
Μελομακάρονα (θερμομίξ)
Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα γλυκά της γιορτής μα το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα θα λάμψουν και φέτος δεσπόζοντας στο γιορτινό τραπέζι τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά! Η τραγανή τους υφή, τα μυρωδάτα μπαχαρικά, το μέλι στο εσωτερικό τους και το άφθονο καρύδι κατά το τελικό πασπάλισμα, αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση τους…Είναι χριατουγεννιάτικο γλυκό με το πιο πολύτιμο υλικό, το μέλι που θεωρείται από τα παλιά χρόνια ως σύμβολο ευμάρειας και ευτυχίας! Αυτό ακριβώς ζητώ για τη φετινή χρονιά κι αυτό εύχομαι για όλο τον κόσμο!
Υλικά:





























































































